KNVB: minder geweld op veld bij amateurs

Het aantal ernstige geweldsincidenten op de Nederlandse amateurvoetbalvelden daalt. Dat stelt de KNVB die het aantal excessen sinds 2011 registreert. In het voetbalseizoen 2012-2013 werd 15 procent minder geweld geregistreerd dan in het seizoen daarvoor.

AMSTERDAM - Of minder registratie ook betekent dat het geweld op de voetbalvelden daadwerkelijk afneemt, lijkt met de KNVB-cijfers niet te bewijzen. Opvallend is wel dat er juist in het afgelopen seizoen, waarin grensrechter Richard Nieuwenhuizen zodanig werd mishandeld dat hij uiteindelijk overleed, minder zaken door de tuchtrechter werden bestempeld als exces.


Onder de excessen vallen volgens een KNVB-woordvoerder incidenten met 'buitensporig geweld'. 'Dat betekent fysiek geweld zoals slaan en schoppen. Maar spugen hoort daar ook bij.'


Het totaal aantal incidenten bedroeg in het afgelopen voetbalseizoen 412. In het seizoen daarvoor waren dat er nog 485. Het aantal mensen dat hun KNVB-lidmaatschap verloor daalde van 74 naar 47. De excessen gebeurden in 247 van de 752.395 duels.


Volgens de KNVB hangt de daling samen met de nieuwe aanpak tegen geweld die de bond sinds het seizoen 2011-2012 hanteert. Zo zijn de straffen voor excessen verzwaard. De bond zegt teams die zich schuldig maken aan een collectieve vechtpartij sneller uit de competitie te halen.


Komend seizoen scherpt de bond de regels verder aan. Zo krijgen voetballers een tijdstraf van 10 minuten bij de eerste gele kaart. Dit geldt voor voetballers van de B-categorie, waarin 80 procent van de wedstrijden wordt gespeeld.


Ook moeten alle jeugdspelers vanaf 2014-2015 een spelregelbewijs hebben. Komend seizoen wordt hiermee een proef gedaan bij twintig clubs. Verder moeten spelers die over de schreef gaan een cursus volgen; als ze daarna nog een keer in de fout gaan, mogen ze niet meer in de competitie spelen. Alle tuchtuitspraken worden gepubliceerd. Op clubs die zich structureel misdragen, wordt extra scherp gelet door de KNVB. Opmerkelijk is dat na het overlijden van de grensrechter op 2 december vorig jaar het aantal excessen sterker daalde dan daarvoor. Vanaf die tijd was per weekend bij gemiddeld 5,74 wedstrijden sprake van een incident. Daarvoor was dat gemiddeld bij 10,9 duels per competitieronde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden