KNVB lanceert campagne tegen voetbalgeweld

De KNVB publiceert vandaag in diverse kranten, waaronder de Volkskrant, De Telegraaf en Leeuwarder Courant, een paginagrote advertentie met de tekst 'Zonder respect geen voetbal'. 'Laat zien dat jij ook vóór sportiviteit en tegen geweld bent en hang deze poster achter het raam, thuis of bij je vereniging', stelt de voetbalbond.

Archiefbeeld van de reclamecampagne van de KNVB, gelanceerd na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.Beeld anp

Na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, maandag, heeft de bond talloze telefoontjes en e-mails ontvangen van personen die aangeven dat dit nooit meer mag gebeuren, blijkt uit een toelichting van de KNVB. 'We willen gehoor geven aan de behoefte van voetballiefhebbers om te laten zien dat zij ook vinden dat een grens is bereikt.'

Eerder deze week maakte de bond bekend dat komend weekeinde alle wedstrijden in het amateurvoetbal worden geschrapt. De KNVB roept de clubs nu op de deuren van hun complex te openen en met elkaar in gesprek te gaan.

(Tekst gaat verder onder foto).

Reconstructie

Lees hier de reconstructie van de Volkskrant over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Beeld anp

De bond legt de bal nadrukkelijk bij de amateurclubs. 'Het moet vanuit het voetbal zelf komen.' De afgelopen dagen is de KNVB 'overstelpt met ideeën'. In de advertentie wordt iedereen uitgenodigd om goede initiatieven te delen op de facebookpagina van de KNVB.

Aan de campagne zijn geen kosten verbonden voor de bond. Kranten en vormgevers werken belangeloos mee.

Het amateurvoetbal wordt afgelast, maar het betaald voetbal gaat door, zij het met rouwbanden om en met een minuut stilte voor de wedstrijden. Dat besluit stuit op kritiek. Gisteren pleitte Feyenoord-trainer Ronald Koeman op Radio 538 voor een voetballoos weekend: 'Dan was de boodschap nog duidelijker binnengekomen bij iedereen', aldus de oud-international. 'Het is tijd om een statement te maken.'

De KNVB meldt dat bewust is gekozen voor een minuut stilte en het spelen met rouwbanden. 'Op deze wijze maak je de herdenking en de stilte zichtbaar voor het hele voetbalpubliek. Juist dan is er aandacht voor de gebeurtenissen, bij spelers, op tribunes en tijdens uitzendingen.'

De bond voelt zich gesteund door de grote hoeveelheid meelevende reacties uit andere landen. Op het WK voor clubteams in Japan is donderdag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van grensrechter Nieuwenhuizen.

'Het geeft aan dat dit nooit meer mag gebeuren, dat de wereld geschokt is en dat we met elkaar moeten werken aan het voorkomen van dit soort vreselijke incidenten', aldus de KNVB.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de nabestaanden van de grensrechter laten weten dat hij zich namens alle Amsterdammers 'diep schaamt' voor het geweld dat uit zijn stad komt.

Verdachten dood grensrechter langer in hechtenis
De drie jongens die ervan worden verdacht afgelopen zondag in Almere de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuis zo ernstig te hebben mishandeld dat hij aan de verwondingen overleed, blijven nog minstens veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris bij de rechtbank in Lelystad donderdag beslist.

Het drietal, twee jongens van 15 en een van 16 jaar, wordt verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Of er meer spelers van het B1-elftal van de Amsterdamse voetbalvereniging Nieuw Sloten betrokken waren bij het geweld tegen de grensrechter wordt nog onderzocht. De drie verdachten zitten tot en met vrijdag in volledige beperkingen: ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld, ook niet met hun ouders. Die waren zondag mogelijk aanwezig bij de wedstrijd in Almere en het OM wil voorkomen dat informatie die zij hebben bij de verdachten terechtkomt. De vader van een van de jongens is zelf grensrechter bij Nieuw Sloten, meldde het EO-programma De Vijfde Dag gisteravond.

De zonen van Richard Nieuwenhuizen onthullen het naambordje op veld 1 van SC Buitenboys.Beeld anp

België

De dood van de Nederlandse scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen heeft in België veel beroering gewekt. Ook Belgische scheidsrechters worden geregeld uitgescholden of fysiek aangevallen. Een aantal van hen raakte ernstig gewond.

Het probleem doet zich al een paar jaar voor, maar dit seizoen loopt het de spuigaten uit. Half oktober hielden de scheidsrechters uit de provincie West-Vlaanderen een staking, nadat een van hen zo hard was geslagen dat hij een week arbeidsongeschikt was. Geen enkele wedstrijd - van eerste tot vierde provinciale - werd dat weekend gefloten.

De protestactie lijkt weinig te hebben uitgehaald. Afgelopen weekend viel een groep Limburgse voetballers een scheidsrechter en zijn assistent aan. Eind november werd een Waalse scheidsrechter buiten westen geslagen door de vader van een jeugdspeler. En twee weken daarvoor belandde een 16-jarige scheidsrechter in het ziekenhuis.

Woensdag besloot de Belgische voetbalbond een meldpunt op te richten voor scheidsrechters die zijn belaagd. De bedoeling is om agressieve spelers binnen 24 uur te bestraffen. Tot nog toe moest een procedure, die enkele weken kon duren, worden doorlopen voordat een speler een boete of schorsing kreeg. Zij konden dus nog wekenlang doorspelen.

Vooral het amateur- en jeugdvoetbal kampen met agressieve spelers. Scheidsrechters wijten het geweld aan de verruwing van de maatschappij, maar ook aan het feit dat er steeds meer geld omgaat in het amateurvoetbal. (Leen Vervaeke)

Frankrijk

Wie de regionale Franse kranten leest, komt niet zelden een verslag tegen van een amateurwedstrijd die uitliep op een kloppartij tussen spelers of een achtervolging van de scheidsrechter.

Die laatste categorie is in toenemende mate slachtoffer. Het Observatoire National de la Délinquance et des Réponses Pénales (ONDRP) publiceert jaarlijks cijfers voor het geweld bij amateurwedstrijden. Iets meer dan honderd scheidsrechters zouden per week gemiddeld blootstaan aan geweld. In 85 procent van de gevallen gaat het dan om scheldpartijen of verbale bedreigingen door een speler. Het is een toename van 9,7 procent ten opzichte van 2005.

'Geweld wordt steeds gewoner, autoriteit steeds meer in twijfel getrokken', zegt criminoloog Christophe Soullez van de ONDRP. 'Overal in de samenleving zie je dat mensen agressief worden om niets.'

Nicolas, een student uit de Yvelines die dit jaar een wedstrijd van spelers onder 17 jaar floot, vertelde op radiozender France Info hoe dat afliep. 'Ze sloegen en schopten waar ze me raken konden. M'n vader heeft zich op me geworpen om me te beschermen. De politie moest tussenbeide komen. Maar ik laat me m'n liefhebberij niet afnemen.'

Volgens de Franse bond is het geweld het hevigst in de leeftijdsgroep tussen 16 en 18 jaar. De bond wil overigens niet dramatisch doen over de cijfers. 'De cijfers lijken schokkend', zei bondsvoorzitter Bernard Barbet. 'Jaarlijks worden 700 duizend wedstrijden gespeeld.' (Ariejan Korteweg)

Groot-Brettannië

Hoofdschuddend verliet de 62-jarige amateurscheidsrechter Clive Stewart drie jaar geleden het slagveld waar de voetbalwedstrijd tussen de 13- en 14-jarigen van Ynystawe en Cwm Albion in was veranderd. Voor ieders veiligheid had hij een voortijdig einde gemaakt aan dit zondagochtendduel. Net voor hij de kleedkamer in wilde stappen, kreeg Stewart de rekening gepresenteerd voor zijn besluit, in de vorm van een dreun in zijn gezicht, uitgedeeld door de voetbalvader Richard Norman. Het resultaat: tien hechtingen en slapeloze nachten. Norman moest negen maanden de cel in en Stewart legde na 23 jaar de fluit voorgoed neer.

Geweld tegen scheidsrechters is geen onbekend fenomeen in het Verenigd Koninkrijk. In het seizoen 2010-2011 waren er 330 gevallen van mishandeling. Het land telt meer dan 50 duizend gediplomeerde scheidsrechters. De wandaden varieerden van het uitdelen van een duw tot het opjagen van de 'scheids' met een auto. Het aantal zware mishandelingen was vergeleken met een jaar eerder van acht naar drie gedaald. Eén van die drie betrof Peter Suter. Hij kreeg een kopstoot tijdens een zes-tegen-zes wedstrijd in een park te Doncaster.

Juist bij deze 'parkwedstrijden' is de kans op geweld aanwezig. Waar scheidsrechters bij wedstrijden op het hogere amateurniveau de steun hebben van twee officiële grensrechters, staan ze er bij deze potjes alleen voor. Het geweld vindt vooral plaats in en rond de steden.Twee jaar geleden is de voetbalbond een 'Respect'-campagne begonnen. (Patrick van IJzendoorn)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden