Update

KNVB gooit programma Eredivisie volledig overhoop

De KNVB heeft de klachten van een aantal eredivisieclubs over het speelschema serieus genomen. Dat blijkt uit het definitieve competitieprogramma dat de voetbalbond donderdagmiddag verspreidde.

Redactie/ANP
©ANP Beeld
©ANP

Het schema telt liefst 38 wijzigingen ten opzichte van de voorlopige planning die vorige week vrijdag naar buiten werd gebracht. In de Jupiler League zijn liefst 24 wedstrijden van speeldag veranderd.

De KNVB heeft verreweg de meeste veranderingen aangebracht in de begintijden van de eredivisiewedstrijden. Daarin zijn 35 wijzigingen doorgevoerd. Clubs als Feyenoord, Ajax en FC Utrecht hadden bezwaar aangetekend tegen het grote aantal wedstrijden dat zondagmiddag om 12.30 uur was vastgesteld, vooral vanwege de uitzendschema's op Eredivisie Live.

Genoemde clubs gaven en geven de voorkeur aan een aftrap om 14.30 uur, ook in het belang van hun supporters die daardoor op zondag wat meer tijd en gelegenheid hebben om naar de wedstrijden te komen. 'Voor de KNVB staan de sportieve uitgangspunten voorop', liet manager competitiezaken Gijs de Jong weten. 'Tijdstippen zijn daarbij voor ons van minder belang. Alle clubs mogen van ons op zondag 14.30 aftrappen.'

Volgens de KNVB bestond er tussen de Eredivisie CV, de belangenvereniging van alle eredivisieploegen, en de clubs enige onduidelijkheid over de belangrijkste uitgangspunten van het speelschema.

'Het is vanzelfsprekend commercieel aantrekkelijk om grote clubs zoveel mogelijk verspreid over het weekeinde te laten spelen. Voor de KNVB was het echter geen probleem om deze begintijden anders te verdelen. Wij zijn ervan overtuigd dat het huidige programma recht doet aan alle uitgangspunten op het gebied van openbare orde, commercie en sportiviteit', aldus De Jong.

De vele wijzigingen in de Jupiler League zijn volgens een zegsvrouw van de KNVB veroorzaakt door een 'sneeuwbaleffect', dat ook in de eredivisie ontstond. 'De ene verandering roept de andere op. Zo ingewikkeld is zo'n compleet schema nu eenmaal. Maar het oorspronkelijke schema is qua sportieve uitgangspunten zowel in de eredivisie als in de Jupiler League overeind gebleven.'

Drie wedstrijden in de eredivisie kregen een andere speeldag: sc Heerenveen - De Graafschap is in de negende speelronde verschoven naar zaterdag 15 oktober, NAC Breda - Excelsior is daardoor op zondag 16 oktober vastgesteld. FC Utrecht - PSV is in de achttiende speelronde van zaterdag 21 naar zondag 22 januari verplaatst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden