KNVB: Clubs nog steeds last van recessie

De magere jaren in het betaalde voetbal zijn nog niet voorbij. Dan concludeerde KNVB-directeur Bert van Oostveen maandag na de voorjaarsvergadering in Zeist.

ANP/Redactie
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal. Beeld anp
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal.Beeld anp

'De clubs hebben nog steeds last van de economische recessie. We moeten eerst nog door het zuur heen om het zoet weer te kunnen proeven. De periode van wederopbouw is echter aangebroken', betoogde de opvolger van Henk Kesler.

Gevarenzone
Momenteel zijn liefst achttien clubs uit de eredivisie en eerste divisie ingedeeld in categorie 1 van het licentiereglement, de gevarenzone van het betaalde voetbal. Onlangs kwamen berichten naar buiten van nieuwe (financiële) problemen bij NAC Breda, Roda JC en RBC Roosendaal.

'Daar schrik ik steeds weer van', bekende Van Oostveen. 'Toch gaat het goed met de bewustwording bij de clubs om de financiële huishouding op orde te krijgen. We moeten nu nog even doorbijten.'

Schrik
De vergadering ging maandag akkoord met de invoering van de belangrijkste aanbevelingen voor de financiële organisatie uit het rapport van oud-minister Willem Vermeend. 'Deze nieuwe regelgeving gaat per 1 juni in en stelt de KNVB in staat om nog meer en nog scherper toezicht bij de clubs te houden indien nodig', legde Van Oostveen uit.

Noodzaak
Drie punten uit het plan-Vermeend haalden het evenwel niet: de noodzaak van een meerjarenbegroting, de verplichting tot rapportage op de lange termijn en een maximale salarispost van 65 procent van de totale inkomsten. 'Daar kan ik wel mee leven', gaf Van Oostveen aan. 'Voor clubs is het nu eenmaal lastig om langer dan twaalf maanden te plannen. Dat salarisplafond voor al het personeel is nu vastgesteld op 80 procent. Dat stemt me ook tevreden.'

Wanbeleid
De clubs moeten voor 15 juni de begroting voor het nieuwe seizoen indienen. Ruim een maand later maakt de KNVB dan bekend hoeveel clubs mogelijk aftrek van punten krijgen wegens financieel wanbeleid. 'Daar valt nu nog niets over te zeggen', aldus Van Oostveen. Vorig jaar moesten zeven clubs, waaronder NAC uit de eredivisie, in de min aan de nieuwe competitie beginnen.

De vergadering nam afscheid van professor Heiko van Staveren, die sinds 1989 als voorzitter van de licentiecommissie fungeerde. Reinout Vriesendorp volgt hem op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden