Knus huisje gezocht

U blijft toch maar in Nederland tijdens de kerstvakantie? De reisredactie zocht de mooiste huisjes voor een winters weekje met familie en kerstboom.

NATUURMONUMENTEN.NL

Atelier Roland Holst

Op de Oude Buisse Heide, een natuurgebied en landgoed in Zundert (Noord-Brabant), ontwierp Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland, in 1919 een atelier voor kunstenaar Richard Roland Holst. Het gebouwtje lijkt op een vlieger. Voor maximaal 5 personen, 675 euro per week in het hoogseizoen.


Kasteel Grasbroek

Een Limburgs kasteel in natuurgebied Grasbroek, met traptoren en imposante wenteltrap. Het middelpunt van die trap wordt gevormd door een vierhonderd jaar oude boomstam. De geschiedenis van Kasteel Grasbroek is nauw verweven met het nabijgelegen kasteel van Born. Maar waar het eerste vrijwel intact is gebleven, is van het laatste slechts een ruïne over.. Voor 12 personen, 1.813 euro per week.


Laurettehoeve Tiengemeten

Het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten, in de Haringvliet, is van agrarisch gebied omgetoverd tot natuureiland. Historische boerderij uit 1854 waarin de bedsteden en de voedertroggen in de schuur intact zijn gebleven. De boerderij is gesplitst in twee woningen die met elkaar zijn verbonden. Voor 12 personen, 1.750 euro pw.


Angorahoeve

Het Brabantse zomerverblijf van het overleden kunstenaarspaar Richard en Henriette Roland Holst. Ze kwamen er tot rust en wandelden urenlang door de Oude Buisse Heide. Volgens Henriette Roland Holst 'een plek zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch die daar komt, door haar stille, blije harmonie getroffen wordt'. Voor 8 personen, 850 euro.


STAATSBOSBEHEER.NL

't Holtermans

Een smal landweggetje bij Olst (Overijssel) voert naar de historische boerderij die in 2012 is gerenoveerd. De vroegere stroming van de IJssel heeft her en der gaten geslagen in het landschap, waar veel eendensoorten in de winter verblijven. Goede plek voor een familiediner, mede dankzij de nieuwe keuken. Geschikt voor 12 personen, 1.220 euro per week.


St. Hubertus

Verscholen tussen hoge bomen ligt een vroegere jachtopzichterswoning. De nostalgische woning in Vierhouten (provincie Gelderland) is binnen behoorlijk strak ingericht. Mooie plek om te ontdekken dat de Veluwe er heel anders uitziet in de winter. Geschikt voor 5 personen, 1.230 euro per week.


Klein Spriel

Een oude Veluwse boerderij in het Speulderbos bij Putten. Te herkennen aan de kleine deuren, ramen met spijlen, groen-witte luiken en een rieten dak. Van buiten een hoog hans-en-grietjegehalte, van binnen comfortabel met ruime keuken en een voorhuis met royale schouw. Geschikt voor 8 personen, 1.405 euro per week.


Specht

Houten huisje in de bossen van Drenthe bij Sleen. Zwart van buiten, wit van binnen. Modern ingericht met knalgele bedsteden. Alles in één ruimte, dus behoorlijk intiem. Beste plek om het bos te bekijken: in de Dutchtub, een met hout gestookte hottub. Het ontwerp van Floris Schoonderleek is bijkans symbool geworden voor Dutch design.


Geschikt voor 4 personen, is nog steeds te boeken voor 955 euro per week.


HOMEAWAY.NL

Oud kerkje

in Easterwierrum in Friesland. Mooie, moderne vakantiewoning met klokkentoren, preekstoel en orgel. Klinkt somber, maar de ruimte is juist licht en strak vormgegeven. Voor 10 personen, 1.150 euro per week.


homeaway.nl/vakantiewoning/p539042


Vrijstaande patriciërswoning

in het Noord-Hollandse Oostwoud. Grote kamers, hoge plafonds en een sauna in het botenhuis. Met houtkachel en buitenhaard. Voor 10 personen, 1425 euro per week.


homeaway.nl/vakantiewoning/p1041247


Hollandse vakantieboerderij

aan de Amstel, ten zuiden van Aalsmeer. De koeienstal is verbouwd in 6 appartementen voor ieder 7 personen. 675 euro pw.


homeaway.nl/vakantiewoning/p468117


Het koetshuis

van een fraaie villa uit 1898 in het Groningse Oldambt is verbouwd tot appartement voor 8 personen. Mooi licht interieur met uitzicht over oneindige velden. 800 euro per week.


homeaway.nl/vakantiewoning/p1031228


Voormalig burgemeestershuis

in Gasselternijveen, nabij natuurgebied de Drentsche Aa. Ruim, statig, met fraaie tuin, buitenhaard en een zwembad met sauna in het koetshuis. Voor 20 personen, prijs op aanvraag.


homeaway.nl/vakantiewoning/p873681


AANZEE.COM/NL

Raadhuis

Groot vrijstaand huis bij het Zeeuwse Sluis. Met een enorme eetzaal met tafel voor twaalf personen en een keuken met bar. Maar ook met bruinleren banken en een gemetselde open haard. Geschikt voor 9 personen, 1.690 euro per week.


aanzee.com/nl/vakantiehuis/nederland/zeeland/sluis/raadhuis_92003.html


The Island

Rietgedekte villa op een privé-eiland bij Broek op Langedijk in een Noord-Hollandse polder. Ruim, smaakvol ingericht en compleet met poolbiljart en sloep. Voor 10 personen, 2.260 euro per week.


aanzee.com/nl/vakantiehuis/nederland/kust-noord-en-zuidholland/broek-op-langedijk/the-island_98534.html


Duinuil

Grote, moderne bungalow in de duinen van Callantsoog, Noord-Holland. Het helmgras loopt tot aan de grote ramen van vloer tot plafond. Ruim en compleet, inclusief een moderne houtkachel. Voor zes personen, 1360 euro per week.


aanzee.com/nl/vakantiehuis/nederland/callantsoog-en-omgeving/callantsoog/duinuil_98645.html


Waterflower

Woonark van twee verdiepingen gelegen bij Oostknollendam in de Beemster. Fraai uitzicht vanuit het moderne, lichte interieur met veel kleuraccenten (de eigenaresse is styliste). Voor 6 personen, 1065 euro per week.


aanzee.com/nl/vakantiehuis/nederland/kust-noord-en-zuidholland/oostknollendam-de-beemster/waterflower_100065.html


HUUREENHUISJE.NL

Luxe villa

bij Lunteren. Met oprijlaan, sauna, zwembad en nog veel meer welness apparatuur. Mooi gelegen op de Veluwe, negeer die megatelevisie. Geschikt voor zes personen. 845 euro voor drie nachten.


1181.huureenhuisje.nl


Chique vakantievilla

aan de duinen in recreatiegebied Dishoek op Walcheren. Op 400 meter van het Zeeuwse strand en zes kilometer van Vlissingen. Geschikt voor zes personen, 690 euro per week.


2020.huureenhuisje.nl


Gerenoveerde woonboerderij

uit 1832 in het Limburgse Neeritter, vlakbij het stadje Thorn aan de Belgische grens. De eigenaren wonen er ook, u huurt de zogeheten suikerschuur. Ooit gebouwd als fruitopslag, nu een vakantiewoning voor 4 tot 8 personen met eigen ingang en overdekt terras. Wel een hoog B&B-gehalte. 350 euro voor twee nachten.


2150.huureenhuisje.nl


Vrijstaande vakantiewoning

op recreatiepark Kempenbos tussen Eindhoven en de Belgische grens. Met sauna, whirlpool en bar. Voor 8 personen, 625 euro voor drie nachten.


2164.huureenhuisje.nl


Lichtblauw huisje

aan het water in het havenplaatsje Edam. Oud-Hollands uitstapje met uitzicht op water en weilanden. Compleet met wifi, vaatwasser en wasmachine. Voor 3 personen, 200 euro voor twee nachten.


3748.huureenhuisje.nl


FIJNOPVAKANTIE.NL

Grasduin

Sympathiek, vrijstaand huisje naast de klimduin in Schoorl, Noord-Holland. Kindvriendelijke woning met grote tuin en hottub. In de schuur staan fietsen om te gebruiken. Tot 975 euro per week.


De Boot

Indrukwekkende villa in Bergen, aan de rand van de Noord-Hollandse duinen. Gebouwd in 2005 in de stijl van de Amsterdamse School. In een chique buurt, met grote tuin en verwarmd terras. Zeer luxe, met glimmend parket en veel apparatuur. Voor 12 personen, tot 4.250 euro per week.


Kleine Schelpje

Gerestaureerde commandeurswoning uit 1917 in het dorp Nes op Ameland. Heel authentiek , maar redelijk Spartaans ingericht. Met twee slaapkamers onder het puntdak. Voor 6 personen, tot 725 euro per week.


Buitenhuis Buiten Bergen

Modern vakantiehuis op het park Buiten Bergen aan de rand van de Schoorlse Duinen. Comfortabel, met twee slaapkamers boven en een buitenkeuken met barbecue. Voor 4 personen, tot 995 euro per week.


Duinland XL

Twee grote, rietgedekte vakantiehuizen in St Maartenszee, Noord-Holland. Gebouwd in 2010, met veel luxe, waaronder een sauna. De huizen zijn met elkaar verbonden via een tussendeur, zodat twee families de boel kunnen afhuren. Voor 12 personen, tot 1.750 euro per week.


GASTVRIJELANDGOEDEREN.NL

Havezate Den Alerdinck

Op het landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem bij Zwolle, zijn diverse woningen te huur. De Thorbeckewoning, de boswachterswoning, de rentmeesterswoning: allemaal karakteristieke vrijstaande huizen, met openslaande deuren en een cv plus houtkachel. Prijs op aanvraag bij F. Koning: 0529-40 81 05.


Landgoed 't Haveke

Fraai herenhuis uit 1860 met park in Engelse landschapsstijl in Eefde, Gelderland. Op de eerste verdieping zit een appartement voor twee personen. Het koetshuis is ingericht voor 6 personen. Prijs op aanvraag bij N. Von Wedel: 0575-51 32 82.


Landgoed Pijnenburg

Daglonershuisjes met roodgroene luiken op een landgoed bij Baarn, naast Paleis Soestdijk. Gerenoveerd in 2012 en voorzien van moderne apparatuur. Prijs op aanvraag. Tel. 035-66 68 200.


Landgoed De Barendonk

Op dit landgoed in Beers, ten zuiden van Nijmegen, kun je chic slapen in het statige voorhuis, maar ook in een slaapzak op een hooizolder. In de Vlaamsche Schuur passen 22 personen, boven de voormalige paardenstallen zit een zespersoons appartement, het koetshuis biedt ruimte aan 8 volwassenen. Prijs op aanvraag bij E. Hermanussen-Thijssen: 0485-321 551.


Landgoed Nederhoven

Pittoresk kasteeltje in Beegden, nabij Roermond, met een vrij toegankelijk park vol eeuwenoude eiken. De bewoners hebben de paardenstallen verbouwd tot appartement voor 8 personen. Prijs op aanvraag bij J. van Basten Batenburg-Dahmen: 0475-573 164.


INTERVAC-HOMEEXCHANGE.COM

Moeder van alle huizenruilsites. Niet langer de grootste, maar relatief sterk vertegenwoordigd in Nederland. Wie lid wordt voor 75 euro per jaar, kan al zijn vakanties doorbrengen in andermans huis, waar ook ter wereld. Wel je eigen huis opruimen, want de bewoner komt in jouw bed slapen. Roel Eissen coördineert Nederland en selecteerde vijf leden die wel in eigen land willen ruilen tijdens de kerstvakantie:


- Een karakteristiek woonhuis in Den Haag, dichtbij Scheveningen.


- Een huis in het noordoosten van Rotterdam, nabij het plassengebied.


- Een leuk appartement in Amsterdam, juist westelijk van centrum.


- Mooi vrijstaand huis, ten oosten van Nijmegen, vlak bij de Rijn.


- Een vakantiehuis op Ameland.


Meer informatie: 026-334 3272.


TRUSTEDHOUSESITTERS.COM

Je kunt ook gratis op andermans huis passen. Zo heeft Trustedhousesitters een twee-onder-een-kap in de buurt van Wassenaar in de aanbieding. De bewoners gaan Kerst vieren bij familie in Engeland. Hun drie maanden oude poes, de hamster en de vissen moeten wel verzorgd worden. Vooral die eerste heeft volgens de eigenaren veel knuffels nodig. Met goede bus- en wifiverbinding.


Genoemde bedragen zijn maximumprijzen voor het hoogseizoen. Afdingen op het laatste moment kan een betere prijs opleveren.

OUDE BUISSE HEIDE

De schrijfster en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) schonk in 1945 het natuurgebied Oude Buisse Heide aan de Vereniging Natuurmonumenten. Zij en haar man, de kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), hadden daar hun zomerverblijf, de Angorahoeve. Het huis is nu te huur, net als het atelier van Roland Holst. Dat ligt ook op de Oude Buisse Heide en werd voor hem ontworpen door de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden