Knuffelen en kletsen met je baby kun je leren

Kirren, kletsen, knuffelen kersverse moeders als vanzelfsprekend met hun baby, depressieve moeders doen dat niet of nauwelijks. Dat heeft een desastreus effect op de ontwikkeling van het kind, ontdekte Karin van Doesum, onderzoekster bij van het Behavourial Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen en preventiefunctionaris van RIAGG...

Anja Sligter

Zij ontwikkelde een methode om het contact tussen moeder en kind te herstellen en promoveert op 6 december. Ze deed onderzoek onder 71 depressieve moeders. De helft kreeg begeleiding en de andere helft niet. Acht huisbezoeken van speciaal getrainde begeleiders bleken al voldoende om moeders te leren meer te reageren op hun kind.

Een op de tien vrouwen krijgt na de bevalling een depressie. Het gaat jaarlijks om 20 duizend vrouwen, van wie zich per jaar slechts vijfhonderd vrouwen met een postnatale depressie melden. Volgens Van Doesum is het lastig voor vrouwen toe te geven dat het moederschap hen tegenvalt, dat ze somber zijn en ‘dat de roze wolk eigenlijk niet bestaat.’

Van Doesum toonde in 1989 al aan dat het van groot belang is dat er wordt ingegrepen. Kinderen van een ouder met psychiatrische problemen, waaronder een depressie, lopen later een groot risico op dezelfde klachten. Kort na hun geboorte vertonen zij al ander gedrag. Na een jaar zijn zij onrustiger en negatiever dan hun leeftijdgenoten en vermijden ze oogcontact met de moeder. De helft heeft voor zijn achttiende jaar zelf een depressie.

De interventiemethode gaat met behulp van video. Van Doesum: ‘Op de video kun je zien dat de moeder niet reageert, stiller is, meer afstand heeft. Haar gezicht is vlak.’ Door samen terug te kijken en aanwijzingen te geven (‘doe dat geluid van je kindje eens na’) leren moeders meer te reageren.

De baby’s van de moeders die geen huisbezoeken kregen, bleken ‘overlevers’. Ze probeerden met de vader of broertjes of zusjes contact te maken. Maar baby’s die veel alleen waren met hun moeder, werden passiever en namen de sombere uitstraling van hun moeder al over, concludeerde van Doesum.

Bij de helft van de GGZ-organisaties zijn medewerkers getraind om de methode te kunnen aanbieden. ‘De andere zullen snel volgen, nu blijkt dat de methode werkt’, voorspelt van Doesum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden