Knuffelbeest zonder penisnijd

Het voetballeed blijft nog redelijk binnen de perken bij de weekbladen. Twee stuks (Nieuwe Revu en Elsevier) richten zich op ‘onze’ doelman Edwin van der Sar....

Vrij Nederland, deze week voorzien van een mapje sudoku-puzzels met prijzen, is een oude werkgever van Frits Barend, en onlangs werd met enige trots aangekondigd dat hij met zijn ‘WK-weekboek’ weer terug was in de kolommen. ‘De coach omringt zich met ideale schoonzonen’, luidt de weinig opzienbarende kop. Geen woord helaas over de ontmoeting die hij had met een verslaggever van een andere oude werkgever, Nieuwe Revu.

Daarin doet Marcel van Roosmalen, uitvinder en freelance beoefenaar van de Guust Flaterjournalistiek, hilarisch verslag van een totaal mislukte missie naar Titisee voor ‘een kijkje achter de schermen’ bij Barend & Van Dorp. Wat zijn insteek was, wilde Barend weten. Citaat: ‘Eh... Ik heb geen insteek. Ze hebben me gevraagd een stukje over jullie programma te schrijven. Nou, ik ben gegaan. Ik schrijf op wat hier gebeurt. En voor de rest heb ik geen flauw idee wat ik hier doe’. Frits: ‘Dat straal je ook uit’. Ik: ‘Ja, dat zal wel’. ‘Ja, dat straal je uit’.’

Verder in VN een grote reportage over angststoornissen. ‘Je raakt oververmoeid door al dat malen. Het liefst zou je je hoofd even wilen uitzetten, maar dat gaat niet. Dus wat doe je? Je gaat situaties vermijden. Op een gegeven moment zit je als een dood musje op de bank en doe je helemaal niets meer, dan kan er tenminste ook niets fout gaan’.

In Elsevier een 27 pagina’s tellend dossier volgens het beproefde recept: ‘Waar is het goed wonen?’ Antwoord: in Naarden, afgaande op een test met 23 criteria als ‘groene omgeving’, ‘onderwijs’, ‘ verkeersveiligheid’ en ook ‘allochtonen’. Laagst genoteerd staat het Brabantse Rucphen: een groene woonomgeving, maar artsen, winkels of onderwijs ho maar.

HP/De Tijd staat nog eens uitgebreid stil bij de Deventer moordzaak. Nu het Openbaar Ministerie de zaak rond Ernst Louwes opnieuw heeft bekeken, doet HP, dat in een lange reeks artikelen steeds Louwes verdedigde, hetzelfde: ‘Wellicht hebben we ons vergist. Ook journalisten kunnen immers aan tunnelvisie leiden’. Maar: ‘Het onderzoek van het OM rammelt wéér aan alle kanten’, en: ‘Hopelijk neemt de Hoge Raad zijn werk serieuzer dan het OM heeft gedaan’.

Geen woord over voetbal in De Groene Amsterdammer. In plaats daarvan staat het blad stil bij ‘De stuurloze student’: de leraar van tegenwoordig leidt studenten alleen nog maar op voor banen, hij is niet meer de doorgever van ‘een morele en reflexieve cultuur’, en dat vindt De Groene ongezond: ‘Het resultaat van deze kloof tussen principes en realiteit, tussen het officiële discours en het werkveld, is een cultuur geworden van gegeneraliseerde ironie en heel vaak ook cynisme’, aldus het gewichtige essay.

Ach ja. Als ie maar geen voetballer wordt; ze schoppen hem misschien halfdood.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden