Knuffel kwijt: hartverscheurend

Zou er een hemel bestaan voor alle verloren konijnen, beren, dekentjes en zuiglappen? Beschermen ze van daaruit hun voormalige baasjes?...

Aleid Truijens

Deze week zag ik er weer eentje zitten in een raamkozijn, moederziel alleen, met bedroefde hangoren. De lieve vinder had hem goed in het zicht gezet, maar een week later zat Hangoor er nog, nat en in elkaar gezakt, door niemand opgehaald. Ergens in de buurt moet een verdrietig kind wonen dat voordurend aan hem denkt. Aan de lieve woordjes die hij fluisterde in bed, aan hoe zacht zijn pootjes waren en hoe ruw zijn gerafelde oortjes.

Ik weet wel dat er honger is in Afrika, dat veel mensen elkaar slaan en bedriegen, dat er oorlog is in Afghanistan en in de Amsterdamse taxiwereld – maar dit, een kind dat zijn knuffel kwijt is, zijn alles, is óók hartverscheurend.

En dan zwijg ik nog over al die lievelingen die verloren zijn op hotelkamers in Barcelona, op het strand van Corfu, op een Raststätte onderweg. Achteloos werden ze in vuilnisbakken gegooid door schoonmakers, die bezielde, stuk geknuffelde stukken stof, zwaar van liefde. Misschien wel vermalen door machines, je moet er niet aan denken. Deze zomer zal er weer een worden van talloze vermissingen en ontroostbare kinderen, want juist als je uit je vaste routine bent, raak je zo’n meegesleept beest kwijt.

Omdat het Wereldwijde Web met zijn miljarden ogen de Hele Wijde Wereld bespiedt, was het een geweldig idee om een site te maken waarop ongelukkige verliezers en eerlijke vinders van knuffels elkaar kunnen bereiken. www.knuffelkwijtsijt.nl, bedacht door Jeroen Verburg, blijkt al enkele jaren te bestaan. Vooralsnog biedt hij alleen redding aan Nederlandse vermisten, maar het begin is er.

Ik kan er uren doorbrengen. Op maandag 29 juni verloor een meisje ‘een konijn zonder ogen’, in Scheveningen. Teerbeminde Pluis raakte vermist op 26 juni in Zwolle, ‘ergens in het winkelcentrum’. Woef de Neushoorn, hartsvriend van Jessica’s dochter – zomaar ineens weg. Vondsten zijn er ook. In het Amsterdamse Westerpark werd op 9 juli een sabbeldoekje met konijnenkop gevonden. In Amsterdam-Noord, bij de IJ-kantine, vond iemand op 28 mei een ontzettend lief konijn.

Zeker, knuffelkwijtsijt.nl meldt ook successen. Maar dan gaat het meestal om dubbelgangers, van hetzelfde merk en in dezelfde kleur, maar niet de ware. Er bestaan dus trouwelozen die op zoek gaan naar een reserve-exemplaar, voor het geval dat. Doen ze dat ook met hun man, vrouw of kind?

Het blijft het beste om de hele vakantie lang de knuffel net zo goed in de gaten te houden als het kind. Want een vakantie die bedoeld was als een onvergetelijke experience, zal voor altijd herinnerd worden als de vreselijke zomer waarin ik mijn liefste Flappie verloor in de Alpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden