Knuffel Gerets als beloning

Als de kleine Björn van der Doelen een overtreding heeft gemaakt op de grote Roy Keane, steekt de PSV'er zijn hand uit....

Wanneer Erik Gerets middenvelder Van der Doelen een kwartiertje voor tijd wisselt, geeft de trainer hem een knuffel op de wang. 'Mooi hè', zegt de voetballer na afloop. De speler had kramp gekregen van al het geren. 'Normaal speel ik in het tweede elftal. Dit was toch andere koek.'

Wouterus Jacobus Antonius van der Doelen staat model voor de werklust van PSV. Die onvoorwaardelijke strijd, gepaard aan de aanwezige klasse, brengt Manchester United op deze avond in grote verlegenheid.

Telkens is de 24-jarige Brabander als eerste op het veld; voor de warming op, voor de eerste helft, en ook na de pauze. Hij zwaait naar het publiek, zijn publiek. Hij klapt in de handen, balt de vuisten ter aanmoediging.

Zijn populariteit in Eindhoven is immens, zeker voor een reserve. Hij is een echte PSV'er met een rood-wit hart, dat alleen pijn lijdt omdat hij meestal op de bank zit. Dat zou een reden kunnen zijn om Eindhoven te verlaten. 'Ook vorig seizoen heb ik vrij weinig gespeeld. Dat viel me tegen.'

De belangrijkste oorzaak van zijn populariteit is zijn werklust. Waar voetballers wel eens een avondje vrijaf nemen, gaat hij altijd voor in de strijd en heeft hij lak aan reputaties.

De middencirkel is het commandocentrum van waaruit hij opereert. Scholes, de international van Engeland die net als Van der Doelen klein is van stuk en fel, is de beoogde prooi.

Als de twee al eens geen fysiek contact maken, overlappen hun schaduwen elkaar onder de gloeilampen van Philips, die het gerenoveerde stadion tot een fraaie, helverlichte voetbaltempel maken.

Vlak voor de wissel van Van der Doelen in de 77ste minuut krijgt Scholes de gele kaart. Een paar minuten eerder heeft de Engelsman een slaande beweging gemaakt naar Van der Doelen, die hem als een horzel op de huid heeft gezeten en ook nog eens uitstekend heeft gevoetbald. Even later weigert Keane de uitgestoken hand van Van der Doelen.

Als een sprinter schiet de Brabander telkens uit de startblokken, om binnenbrandjes te blussen of juist om ze op te stoken. Want natuurlijk, Scholes is zijn man, maar Van der Doelen zou Van der Doelen niet zijn als hij niet ook andere mannetjes oppakt. Zijn blonde lokken dansen op het ritme van zijn driftige pas.

Soms word je een beetje zenuwachtig van zijn spel. Dan rent hij als een dolleman op iemand af, komt hij net te laat en wordt hij simpel weggetikt. Dat gaat zo in de beginfase. 'Scholes raakte alle ballen één keer. Ik kreeg geen kans om een bal af te pakken. Ik dacht nog: als dat maar niet negentig minuten zo gaat.'

Maar mét PSV groeit hij in de wedstrijd. Hij schoffelt, tikt, temporiseert, lijdt bijna geen balverlies. In de 67ste minuut, bij de stand 3-1, zet Van der Doelen aan voor een solo. Hij speelt Kezman perfect aan, maar niet voor het eerst vlagt een grensrechter onterecht voor buitenspel.

Als Van der Doelen wordt vervangen krijgt hij een ovationeel applaus. Zo was hij ook ontvangen door het publiek, dat naar hem hunkert. Als de omroeper de opstelling van PSV opdreunt, verheft hij zijn stem voor nummer zeventien. Doelen, Doelen, scandeert het stadion.

Trainer Gerets heeft de middenvelder speciaal opgeroepen voor deze missie. Het strijdplan is om United in zijn superbe hart te treffen. Van der Doelen was dit seizoen, tot zijn eigen onvrede, pas twee keer ingevallen. Gerets zweert nu eenmaal bij een centrum met Vogel en Van Bommel.

Na afloop relativeert Van der Doelen. 'Voor United was het gewoon weer een wedstrijd. Voor ons was het Manchester, waarvoor we ons extra oplaadden. Maar normaal zijn zij natuurlijk de betere ploeg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden