KNP BT omzeilt fiscus bij 'inkoop' aandelen

KNP BT omzeilt de fiscus bij de 'inkoop' van eigen aandelen. Met een door de zakenbank Kempen bedachte constructie wordt via een 'omgekeerde splitsing' de bate van 1,1 miljard gulden, die het bedrijf binnen haalt met de verkoop van zijn verpakkingsdivisie, belastingvrij uitgekeerd aan de aandeelhouders....

Elke vijf stukken worden omgezet

in vier nieuwe

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Inkoop van eigen aandelen is momenteel nog onaantrekkelijk omdat bedrijven daarover fors belasting moeten betalen. Zo had het Amsterdamse handels- en verpakkingsbedrijf KNP BT bij een traditionele inkoop van eigen aandelen, via de beurs, ruim 200 miljoen gulden belasting moeten betalen. Het kabinet wil de inkoop wel fiscaal minder onaantrekkelijk maken, maar concrete plannen zijn er daarvoor nog niet.

De verkoop van de verpakkingspoot levert KNP BT 3,4 miljard gulden op. Na aftrek van kosten, voorzieningen, belasting en reorganisatiekosten resteert een buitengewone bate van 1,1 miljard gulden. De aandeelhouders krijgen dat bedrag - 11,20 gulden per aandeel en 20 procent van de KNP BT-beurskoers van afgelopen vrijdag - uitgekeerd. Die 'terugbetaling van kapitaal' gaat gepaard met een aandelenreductie van 20 procent; elke vijf aandelen worden omgezet in vier nieuwe.

De kapitaaluitkering ten laste van de fiscaalvrije agioreserve en de bijbehorende aandelenreductie heeft hetzelfde effect als een inkoop van eigen aandelen, maar dan 'fiscaalefficiënt'. De aandeelhouders hoeven in Nederland geen inkomsten- en dividendbelasting te betalen. Deze constructie scheelt KNP BT ruim 200 miljoen gulden aan belasting.

Volgens Kempen is deze omweg ook bruikbaar bij een beperkt aantal andere Nederlandse bedrijven dat plannen heeft voor de inkoop van eigen aandelen. Een rapport van ABN Amro noemde begin dit jaar naast KNP BT onder andere DSM, Shell, KLM, Philips en BolsWessanen als voor de hand liggende kandidaten.

Voor Shell gaat deze truc echter niet op, omdat die de benodigde fiscaalvrije agioresevere mist. Datzelfde geldt voor het zeer ruim bij kas zittende Unilever. DSM, KLM, Philips en BolsWessanen zouden wel in aanmerking kunnen komen. Deskundigen verwachten echter dat deze bedrijven rustig wachten tot de inkoop van eigen aandelen fiscaal mogelijk is. KNP BT had de constructie nodig om de aandeelhouders te kunnen laten profiteren van de verkoop van de verpakkingspoot.

Volgens Kempen-directeur R.J. Meuter is er geen sprake van dat de fiscus pootje wordt gelicht. De Belastingdienst heeft er toestemming voor gegeven. Het idee ligt volgens Meuter 'zo voor de hand dat er blijkbaar nog niemand op gekomen is'. Kempen denkt dat het idee ongeveer tien Nederlandse ondernemingen soelaas kan bieden. De bank weet niet of die bedrijvende constructie ook willen gebruiken.

KNP BT gaat nu onder de naam Bührmann verder als puur handelshuis. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verwacht dat de aandeelhouders half juni in zullen stemmen met de hele operatie. Volgens de beleggersclub is de prijs die KNP BT vangt voor de verpakkingspoot hoger dan de verwachte 2,5 à 3 miljard gulden. Bovendien zijn de verwachtingen voor Bührmann positief. Het bedrijf verwacht na de operatie dit jaar een belangrijke stijging van de winst per aandeel. In 1999 wordt een verdere groei verwacht.

Bührmann wordt een handelshuis met 14 duizend werknemers en 12 miljard gulden omzet. Binnen vijf jaar wil het de omzet boven de 20 miljard tillen. Dat moet onder meer via overnames . De afgelopen twee jaar werd al voor 1,5 miljard gulden omzet gekocht, eenzelfde bedrag zit nu 'in de pijplijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden