Knoops blijft Wilders bijstaan na het afgewezen wrakingsverzoek

Geert-Jan Knoops blijft politicus Geert Wilders bijstaan in het strafproces tegen hem. Na het afgewezen wrakingsverzoek vorige week, overwoog Knoops zijn handen van het proces af te trekken omdat hij geen vertrouwen meer had in een eerlijk proces.

Advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank van Schiphol voor de beslissing over het wrakingsverzoek.Beeld anp

'Na ampel beraad zal de verdediging verder deelnemen aan het proces, om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen', schrijft de advocaat van de PVV-leider donderdag in een brief.

De wrakingskamer oordeelde afgelopen vrijdag dat Elianne van Rens kan aanblijven als rechter in de zaak over de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van de PVV-leider. Knoops had de dag daarvoor verzocht de rechter te vervangen omdat zij volgens hem blijk had gegeven van vooringenomenheid bij ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur.

'De wraking die je wist dat zou komen'

De rechter die bij het verhoor van getuige Cliteur een fout maakte, wordt niet van de zaak-Wilders gehaald. Wilders' advocaat beraadt zich: het kan zijn dat hijzelf opstapt. Want hij meende het, toen hij zei: 'Absurd!' Lees hier de reportage van het proces-Wilders van vorige week.

'Schijn van partijdigheid'

Tijdens het verhoor onderbrak Van Rens getuige Cliteur op botte wijze, zei Knoops vrijdag. Ook gebruikte ze twee keer het adjectief 'heel' in het getuigenverhoor, aldus de advocaat van Wilders. Zo noemde ze iets niet 'strikt' maar 'heel strikt'. Knoops: 'Dit kan geen twijfel hebben. Dit is niet de schijn van partijdigheid, dit ís gewoon partijdigheid.'

De wrakingsrechtbank gaf toe dat Van Rens een fout heeft gemaakt. 'Maar dat kan gebeuren, dat overkomt ook rechters', aldus de rechtbank.

Wilders, die vrijdag niet in de rechtbank aanwezig was, reageerde middels een tweet woedend op wrakingsrechtbank: 'Schandelijke beslissing rechtbank. Kans op eerlijk proces nu helemaal verkeken. We - Hr Knoops en ik - gaan ons nu beraden.'

Het proces gaat 14 november verder. De zaak gaat over de uitspraken die de politicus twee jaar geleden deed. Wilders zei op 12 maart 2014 in het stadsdeel Loosduinen dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders destijds.

Geert Wilders.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden