Knoopkruid voert chemische oorlog

Dankzij chemische oorlogsvoering is het knoopkruid Centaurea maculosa in een eeuw tijd een overheersend onkruid geworden in het westen van de Verenigde Staten....

Aangenomen wordt dat dit knoopkruid - een plant die iets meer dan een meter hoog wordt - ongeveer een eeuw geleden meeliftte met een partij Europees zaaizaad dat boeren naar de VS exporteerden. Daar beleefde deze exoot, zoals meer geïmporteerde dieren en planten, een zegetocht.

Meestal wordt aangenomen dat een dergelijke snelle en agressieve verspreider beter uit de voeten kan met de lokale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld voedsel- en water aanbod, dan de inheemse soorten.

Uit een publicatie in het wetenschappelijke tijschrift Science van 5 september blijkt dat knoopkruid nog een ander wapen in de strijd gooit . Bekend was al dat de wortel van dit knoopkruid een plantengif stof produceert: catechine.

Bij proeven waarbij de onderzoekers zowel een aantal Europese als Amerikaanse planten blootstelden aan deze stof, bleek dat de Amerikaanse planten er erg gevoelig voor zijn. De Europese planten blijken veel beter bestand tegen het knoopkruid-gif. In de loop der tijd hebben die waarschijnlijk resistentie tegen catechine opgebouwd die hun Amerikaanse collega's ontberen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden