Knollendressuur en zweepslagen van Harnoncourt

Wat maakt een Electromagnetische Polka tot een andere polka dan een Electrofor-polka? Bij het elektromagnetische opus gaan de voeten iets kleveriger van de vloer dan bij de verklanking van de plaatcondensator, want het tempo is langzamer....

De vaart waarin hij er vandoor gaat met de polka's Harlekin (Josef Strauss) en Luzifer (Johann Strauss II) doet aan het veren van de vierkwartsmaat niets af. Integendeel, bekkenslagen als zweepslagen, de trommelslag als geweerschot; de galop Jägers Lust is een staaltje van grote knollendressuur, en ook dat draagt eraan bij dat men de cd van het Nieuwjaarsconcert 2001 van de Wiener Philharmoniker voor de verandering eens zonder schaamte aan jarige vrienden cadeau kan geven.

Het mocht ook wel aan de balk, dat Harnoncourt, de door de Wiener ooit verafschuwde oudemuziekpionier, ditmaal hartelijk welkom was - als eerste Oostenrijkse nieuwjaarsdirigent sinds Von Karajan en Kleiber. Harnoncourt, die bij de Wiener ooit stage liep en als cellostudent Strauss speelde onder Willy Boskovsky, doet als nieuwjaarsprofeet zijn reputatie van onderzoeker meteen gestand. Hij haalt minder bekende nummers voor de dag; hij maakt een gebaar naar de walsenpatriarch Joseph Lanner. Een nieuwtje is ook de Radetzky-mars in de 'oorspronkelijke versie', bescheiden geïnstrumenteerd en zonder meeklappend publiek, want op die gewoonte stelde Harnoncourt ditmaal een verbod. Omdat Harnoncourt ook de beroerdste niet is, mocht meeklappen wel tijdens een Radetzky-toegift (bijgeleverd op een aparte cd).

Het is de bonus van een Strauss-kenner die voor zijn zeventien nummers tellende productie maar zes walsen uitkoos (wat voor de verandering ook een aanbeveling mag heten). Hij weet daar niettemin veel meer Wals van te maken dan zijn gladdere voorgangers Maazel, Muti en Mehta deden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.