Knol van een oppepper: knolselderijsoep

Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: knolselderijsoep (voor- of lunchgerecht, 4-6 personen).

Ik ben dol op knolselderij: het is mijn hoop in die bange dagen waarop het al wel lente is, maar er nog geen lekkere verse lentegroenten te vinden zijn. Zo'n pokdalige knol is goedkoop, gezond en duurzaam en je kunt hem overal voor gebruiken. De meeste mensen gebruiken hem alleen voor erwtensoep en dat is jammer. Want door de hartige selderijsmaak wordt elke saaie winterhap opgepept: vervang een deel van de piepers in puree door een deel knolselderij en het wordt al een stuk spannender. Zeker als je dan ook nog eens kleine blokjes knolselder bakt: doe ze door je stamppot in plaats van spekjes. Zachtjes gesmoord in boter wordt het heerlijk zacht en toch heel hartig.

Daarom vond ik het niet erg dat de tweede gang van het verrassingsmenu in het superhippe restaurant waar we ons grut mee naartoe hadden genomen knolselderijsoep was. Knolselderijsoep met een schuim van blauwe kaas en kiemplantjes van linzen. Het schuim van blauwe kaas vond mijn dochter minder: hoewel ze alles proeft, lust ze niet alles - zoals blauwe kaas bijvoorbeeld. Gelukkig vond ze het prima om de soep met schuim in mijn kommetje te lepelen en de rest op te eten. Ik was trots op mijn kinderen: ze zaten het hele verrassingsmenu van vijf gangen uit, proefden alles en aten ook bijna alles op!

De soep maakten we thuis ook. Speciaal voor dochter zonder die blauwe kaas: veel lekkerder, met een schuim van room en yoghurt en 'kiemen' van tuinkers en knapperig lekkere bacon.

Ingrediënten

1 ui
1 teen knoflook
25 g boter
1 knolselderij
1 vuistgrote aardappel
2 takjes verse tijm (of 1/2 tl droge)
1 liter tuinkruidenbouillon (van blok)
130 g bacon in plakjes (of pancetta of ontbijtspek)
peper uit de molen
200 ml slagroom
3 el griekse yoghurt
tuinkers

Bereiding

Snipper ui en knoflook en bak ze zachtjes in de boter tot de ui wat glazig is. Maak de knolselderij schoon en snijd hem in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Schil de aardappel en snij die in dobbelstenen. Doe ze bij de ui in de pan, schep goed om en laat het zachtjes even aanbakken. Ris de blaadjes van de tijmtakjes en doe ze erbij, samen met de bouillon. Breng aan de kook en laat het een kwartier zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Of door een (passer)zeef, dan heb je zeker weten geen stukjes. Bak de bacon (of de pancetta, of het ontbijtspek) in een droge pan tot het knapperig is. Maal er wat peper over. Sla de slagroom bijna stijf, doe dan de yoghurt erbij en klop nog even.

Doe de soep in kommen, garneer met gulle lepels room en strooi er tuinkers en bacon over. Snel serveren, anders smelt de room!

Reageren? Mail naar volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden