Knok met jezelf in de achtertuin

Geheel in de geest van Idols - talentenjacht zonder talent - kunnen fans van computerspellen dit jaar hun grootste wens in vervulling laten gaan: echt meespelen in een game....

Peter van Ammelrooy

Dat gezicht gaat wel een paar bloeduitstortingen, deuken en krassen oplopen. Want dat is de gedachte achter het spel Backyard Wrestling: Don't Try This At Home dat spellenmaker Eidos rond de herfst zal uitbrengen.

Elk wapen dat voor de grijp ligt mag worden ingezet om de tegenstander op zijn knieën te brengen, met inbegrip van autodeuren, gloeilampen, prikkeldraad, verkeersborden en het barbecue-stel (liefst brandend).

Achtertuin-worstelen is een randverschijnsel van het professionele worstelen dat ook in Nederland nog af en toe op televisie te zien is. Spelen die in scène gezette gevechten zich nog af in een dampende boksring, bij backyard wrestling verlegt het strijdtoneel zich naar de straat, de steeg en de tuin.

De World Wrestling Federation, die de knokpartijen in de boksring organiseert, is niet blij met de aandacht voor de rivaliserende sport. Jongeren blijken de gevechten steeds vaker thuis na te spelen. Dat gebeurde bij het pro-wrestling ook weleens, maar met minder desastreuze gevolgen. Bij hetbackyard wrestling is al een aantal gewonden gevallen. Vorig jaar kwam een 16-jarige jongen uit Volusia County (Florida) in een ziekenhuis terecht na een partijtje namaak-worstelen. Hij liep tweedegraads brandwonden op toen een vriendje alcohol over zijn kleding gooide en die in brand stak.

De professionele worstelclubs hebben recent hun bezorgdheid uitgesproken over het fenomeen uit de achtertuin dat hun sport in een slecht daglicht zet. Ze zijn bang dat ouders zullen aandringen op een verbod op de lucratieve televisie-uitzendingen, als er nog meer kroost met gebroken armen en blauwe plekken thuiskomt.

Eidos trekt zich van de opwinding weinig aan. De spellenmaker - bekend van de Tombraider-serie rond de vrouwelijke grafschender Lara Croft - heeft de wedstrijd uitgeschreven met de Amerikaanse gamessite IGN Entertainment. Een woordvoerder van IGN kon nog niet zeggen hoeveel mensen zich hebben ingeschreven voor de wedstrijd. Deelname staat ook open voor spelers buiten de VS (op www.bywgame.com) mits boven de 18 jaar.

Het is niet de eerste keer dat gewone stervelingen zich digitaal kunnen vereeuwigen in een computerspel. Het softwarehuis Ubi Soft heeft vorig jaar in Duitsland en dit jaar in Nederland een wedstrijd uitgeschreven waarbij mensen een plekje kunnen veroveren in het schietspel XIII. Hoge verwachtingen moeten de deelnemers niet koesteren, waarschuwt het gamesmagazine Power Unlimited: We kunnen al vertellen wat jouw rol in XIII zal zijn: knalvoer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden