Knock-out voor gevallen kloonpionier

De Zuid-Koreaanse kloonpionier Hwang Woo-suk is definitief ontmaskerd als een charlatan. Een onderzoekscommissie van de Nationale Universiteit in Seoul is tot de conclusie gekomen dat hij baanbrekende resultaten in een artikel over gekloonde embryonale stamcellen in het wetenschappelijk blad Science volledig heeft verzonnen....

‘Het is het oordeel van de commissie dat het team van professor Hwang niet de wetenschappelijke data heeft om te bewijzen dat patiëntspecifieke embryonale stamcellen zijn gemaakt’, zei het hoofd van de commissie, Roe Jung-hye, donderdag tijdens een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Hwang en zijn team beweerden in mei in Science dat zij erin waren geslaagd uit huidcellen van elf patiënten embryonale stamcellijnen te klonen die genetisch overeenkwamen met de donoren. Een commissie van de universiteit onthulde vorige week dat negen zogenaamd gekloonde menselijke stamcellen nep bleken te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de laatste twee stamcellen, waarvan Hwang tot het laatste moment beweerde dat ze wel echt waren, onecht zijn.

Hwang kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat enkele eicellen die voor het klonen werden gebruikt, afkomstig waren van medewerksters van hem. Vervolgens kwam ook het onderzoek zelf in het geding. Hwang nam vorige week ontslag als hoogleraar en bood zijn excuses aan voor de fraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden