KNMI: 'Het regent gewoon erg veel'

In De Bilt is tot nu toe 1155 millimeter regen gevallen. Daarmee is 1998 het natste jaar van de eeuw....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het oude neerslagrecord stamt uit 1965, toen er 1151,9 millimeter neerslag werd gemeten in De Bilt. Het KNMI verwacht dat het nieuwe record in december nog minstens met 100 millimeter zal uitlopen. Veel gebieden in Nederland zijn overigens nog niet 'recordnat'. Terschelling komt tot nu toe bijvoorbeeld niet verder dan 817 millimeter regenval.

De uitzonderlijke regenval in Nederland is het gevolg van de straalstroom, een transportband van windstromingen op tien kilometer hoogte in de atmosfeer. 'De straalstroom is als een rivier, die door de lucht slingert', zegt H. Geurts van het KNMI.

Dit jaar is de straalstroom niet alleen uitermate krachtig, hij staat ook sterk op Nederland gericht. Dat heeft tot gevolg dat het slechte weer met een sneltreinvaart richting Nederland oprukt.

Volgens Geurts was de straalstroom tijdens de wateroverlast in 1993 en 1995 ook sterk op Nederland gericht. In 1995 was de wateroverlast echter voor een groot deel te wijten aan het smelten van de Alpensneeuw, dit jaar was de aanhoudende regenval de boosdoener.

De straalstroom blaast in een moordend tempo verschillende weertypes over Nederland heen. Soms met snelheden van honderd kilometer per uur. Het weer is hierdoor zeer wisselvallig.

'Je hoort de gekste dingen', zegt Geurts. 'Dat het wisselvallige weer in Nederland verband houdt met de orkaan Mitch, El Niño, La Niña of met de zware regenval in China. Allemaal kletspraat.'

Het weerfenomeen El Niño steekt de kop op als het water voor de kust van Peru heel warm is. In het geval van La Niña is het water daar heel koud. Dat heeft op lokale schaal grote invloed op het weer. 'Maar in Europa merken we daar amper iets van', zegt de weerkundige.

Een andere veelgehoorde bewering is dat het broeikaseffect - de opwarming van de aarde - de extreme regenval heeft veroorzaakt. Geurts: 'Een duidelijk verband tussen die twee is er niet.'

Het heeft, herhaalt Geurts, gewoon veel geregend door de hardnekkige stand van de straalstroom. Geen enkele weerman weet echter waarom de straalstroom doet wat-ie doet. 'Het is wel het fundament waarop de hele weersverwachting is gebaseerd', zegt Geurts. Een fundament waarvan de bewegingen hooguit tien dagen van te voren zijn te voorspellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden