KNMI geeft opnieuw code oranje af

Het KNMI heeft donderdagavond opnieuw code oranje afgekondigd. In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland bestaat in de loop van de avond en komende nacht opnieuw kans op zware onweersbuien met veel bliksemontladingen.

Een groot deel van het Zuiderpark, waar men bezig is met de opbouw van Parkpop, staat onder water door de hevige regenval. Beeld null
Een groot deel van het Zuiderpark, waar men bezig is met de opbouw van Parkpop, staat onder water door de hevige regenval.

De komende uren trekken volgens het KNMI vanuit België zware onweersbuien het zuiden en oosten van het land binnen. Hierbij kunnen zware windstoten, hagel en veel neerslag in korte tijd voorkomen. De buien trekken later vanavond en vannacht naar het noorden weg en nemen langzaam in activiteit af.

Flinke regen- en onweersbuien hebben afgelopen nacht al voor veel problemen gezorgd. Rond 02:00 uur barstte het noodweer los. De brandweer kreeg al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen, vooral op de Zuid-Hollandse eilanden en in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Veel huizen en kelders zijn onder water komen te staan en ook zijn er bomen omgewaaid.

De schade door het noodweer in de Randstad loopt volgens de Verbond van Verzekeraars volgens een eerste voorzichtige schatting in de 20 miljoen euro. 'De afgelopen weken viel de regen vooral in het Limburg en Noord-Brabant. Ook die schade ligt rond de 20 miljoen euro, maar in de Randstad staan nu eenmaal meer huizen en gaat het harder', aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Waarheen met het water in het nieuwe hoosbuienklimaat?

Experts en waterschappen luiden de noodklok. Vier manieren om het water beter af te voeren. (+)

Neerslagrecord

Volgens Weerplaza is in Rotterdam nog nooit zoveel regen in juni gevallen. Het KNMI-meetpunt Rotterdam Airport telde alleen donderdag al 47,9 millimeter regen. Daarmee komt het totaal voor deze maand op 148,3 millimeter. De tellingen begonnen in 1956.

De enorme regenval heeft Museum Boijmans Van Beuningen problemen opgeleverd. Het in de kelders binnengestroomde water bedreigt de depots met kunststukken. De opvangreservoirs zijn vol en de grond rondom het museum is zodanig geabsorbeerd dat het water nergens naartoe kan.

De zaal met archeologische gebruiksvoorwerpen bevindt zich onder het museumrestaurant, waar de vijver overstroomt en het water zich langs de ramen een weg naar binnen zoekt, meldt het museum. Pompen draaien al uren op volle toeren. 'Het museum houdt zijn hart vast voor de komende dagen: er is nog veel meer regen is voorspeld en de grond is verzadigd', aldus het museum.

In Rotterdam viel ook een dode: een 45-jarige man werd in een kelder geëlektrocuteerd in een plas water. In de kelder van de woning van de man aan de Langewelle bevond zich volgens de politie een hennepkwekerij. De kelder was door het noodweer waarschijnlijk onder water gelopen.

Dreigende wolken boven Amsterdam gezien vanaf de snelweg A2 vanuit Utrecht. Beeld null
Dreigende wolken boven Amsterdam gezien vanaf de snelweg A2 vanuit Utrecht.

Ondergelopen huizen

In Den Haag en Schiedam kwamen straten binnen enkele minuten blank te staan. Veel bewoners hebben last van ondergelopen huizen en kelders. Op een aantal plaatsen sloeg de bliksem in. Bewoners van drie huizen in Pijnacker moesten na blikseminslag hun huis uit nadat de zolder vlam had gevat. Ook in Moerkapelle brak een woningbrand uit.

Onder veel viaducten stond het water centimeters hoog. Door een valwind omgewaaide bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal blokkeerden de wegen. Tijdens de ochtendspits waren op verschillende snelwegen rijstroken afgesloten vanwege wateroverlast.

Op de Brouwersdam in Zeeland waaide een grote tent weg die daar net was neergezet voor een evenement dit weekend. Op het strand bij het Zeeuwse Oostkapelle zijn zeventig strandhuisjes door een windhoos verwoest.

De opbouw van twee festivals van komend weekend in het Haagse Zuiderpark, Night at the Park en Parkpop, loopt vertraging op omdat een deel van het terrein onder water staat. Volgens een woordvoerder gaan de evenementen wel gewoon door en wordt er hard gewerkt om het terrein op tijd klaar te krijgen.

Loodgieters in de Randstad hebben de handen vol aan lekkages, ondergelopen kelders en wc's waaruit het water omhoog borrelt, meldt een woordvoerder van brancheorganisatie Uneto-VNI. Ook staan veel tuinen onder water doordat ze zijn betegeld. Volgens Uneto-VNIN kunnen particulieren zelf het nodige doen om overstromingen in en om het huis te voorkomen. Zo moeten mensen hun dakgoten en regenpijpen schoonhouden en in hun tuin moeten er stukken groen zijn zodat regenwater in de grond kan zakken.

null Beeld null

Warmste nacht

Noodweer of niet, Nederland kende donderdag zijn eerste tropische dag van het jaar. In Maastricht werd om 13:20 uur de tropische temperatuur van 30,0 graden gemeten. De laatste keer dat het kwik die temperatuur aanwees, was op 31 augustus in het voorgaande jaar. In Maastricht werd het toen 31,5 graden.

Het was in de nacht van woensdag op donderdag de warmste 23 juni ooit. In De Bilt werd een temperatuur van 18,2 graden gemeten. Dat is volgens het weerbureau weeronline.nl nooit eerder voorgekomen. Het vorige record dateert uit 1983, toen werd het in De Bilt niet kouder dan 16,4 graden.

Jaarlijks komen er in het zuidoosten van het land zo'n 6 tot 10 tropische dagen voor, meldt Weerplaza. Een woordvoerder zei dat het noodweer het donderdag nog even erg spannend maakte, omdat regen de temperatuur meestal doet dalen. De vochtige lucht maakt het nu erg benauwd. In het weekend wordt het een stuk koeler, met 18 tot 12 graden, stelt Weeronline.

null Beeld null
Mensen trotseren de regen in het centrum van Amsterdam. Beeld null
Mensen trotseren de regen in het centrum van Amsterdam.

Noodweer Engeland

Ook elders slaat het noodweer toe. In delen van Londen en het zuidoosten van Engeland hebben hoosbuien tot grote wateroverlast geleid. Op de dag van het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie staan straten blank en zijn tal van verbindingen van het openbaar vervoer gestremd zoals de trein naar Gatwick Airport. In de regio wordt over de hele nacht en morgen meer regen verwacht dan normaal in een maand. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor overstromingen aan de zuidoostrand van Londen en op de linkeroever van de Theems. Buiten het zuidoosten van het land is het weer goed.

Stortregens zouden de opkomstcijfers van het referendum kunnen minderen. Dat zou de voorstanders van de brexit goed uitkomen, want die denken meer kans te maken bij een lage opkomst. Lees het laatste nieuws over het referendum in het liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden