Knip- en plakwerk gevolgd door stilte

DORDRECHT - De nieuwste en jongste bondscoach, Christiaan Sloof, mocht zondagmiddag van zijn bazen niks zeggen. Er was de voorbije weken zoveel onrust in zwemland geweest dat het de top van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) beter leek dat de nieuwe coach van Ranomi Kromowidjojo een tijdelijke mediastilte inlaste. Zelfs het nationaal olympisch comité NOC*NSF had zich met die zwijgpolitiek bemoeid.


De jonge Culemborger, 26 pas en een vrijwel onbeschreven blad, hield zich keurig aan de opdracht. Hij gaf vragenstellers een stevige hand, kauwde wat op zijn kauwgum en zei dat er later wel een moment zou komen om van gedachten te wisselen. Zijn bondsdirecteur, Jan Kossen, zei dat er geen spreekverbod bestond, maar dat er zoveel spanning en onrust waren geweest na het vertrek van Jacco Verhaeren om nu tot beperkende maatregelen over te gaan.


De mededeling van technisch directeur Verhaeren dat hij naar Australië vertrekt, leek twee weken geleden op een stevige steen die onder uit de stapel getrokken werd. De ene na de andere ontwikkeling deed zich voor in de weken na Verhaerens aankondiging. De belangrijkste: Ranomi Kromowidjojo wilde niet meer trainen onder Marcel Wouda en verder met Christiaan Sloof. De tweede: Femke Heemskerk wilde alleen nog maar met Wouda. De derde: Wouda wilde niet uit Eindhoven weg.


Daarna begon het knip- en plakwerk om een nieuwe trainerssituatie te creëren. Het werd gedaan door Jacco Verhaeren, maar die vroeg vooral in de kwestie-Wouda (hoe verder met Marcel?) de steun van de olympische chef de mission, Maurits Hendriks.


Verhaeren: 'Ik wil niet over mijn graf regeren. Dat ik nu zaken in elkaar steek en over twee maanden het vliegtuig instap en dat mensen dan niet tevreden zijn met de genomen beslissingen. Daarom betrek ik Hendriks, die met zijn NOC*NSF goed is voor meer dan 1,7 miljoen euro van ons budget, in de besprekingen. Net als mijn directeur Jan Kossen.'


Het waren 'twee hectische weken' geweest, zei Verhaeren. 'Het liefst heb je dat zo'n zaak zonder strubbelingen verloopt. Maar dit is topsport. Het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest dat een topzwemmer bij een coach weggaat. Ik heb het zelf ook meegemaakt.'


De scheidende technisch directeur zei dat in Eindhoven de zaken nu weer op orde zijn. 'Eind goed, al goed', klonk het. Op maandag liggen de zwemmers weer in het speciale vierbaans trainingsbad van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en zijn er twee trainers beschikbaar: Sloof en Wouda.


Sloof was assistent-bondscoach, en heeft promotie gemaakt. Hij is nu bondscoach, de vierde van het Nederlandse topzwemmen, na Martin Truijens, Marcel Wouda en Kees Robbertsen. De financiële gevolgen, een hoofdcoach verdient meer dan een assistent, zijn volgens Verhaeren te overzien. De zwembond werkt met een budget van omtrent 2,3 miljoen voor het zwemmen.


Verhaeren: 'Feitelijk zijn we met de aanstelling van Christiaan Sloof als tweede bondscoach in Eindhoven terug bij de situatie die in 2012 bestond. Toen stonden Marcel en ik aan de badrand, elk aan een kant. Zwemmers konden kiezen uit twee coaches. Wij hebben altijd naast elkaar gewerkt, met onze eigen groepen.'


Sloof en Wouda, achttien jaren en vele internationale medailles verschil, gaan nu in Eindhoven als gelijkwaardigen werken. Er is volgens Verhaeren geen sprake van dat Wouda zich, zoals tot voor kort, nog bemoeit met de schema's van Sloof. De nieuwe bondscoach krijgt een enorme taak voor zijn kiezen. Verhaeren: 'Het trainerschap is veel uitgebreider geworden. Je stuurt als coach een heel team aan. De managementtaak is van groot belang.'


Ranomi Kromowidjojo gaf richting aan de veranderde verhoudingen in Eindhoven. Zij mocht dat, want de impact van de wensen van een olympisch kampioene is nu eenmaal groter dan die van een reserve, gaf Verhaeren zondag bij de Open Nederlandse kampioenschappen kortebaan grif toe.


Niet alle zwemmers lopen blind achter Kromowidjojo aan. Heemskerk, gisteravond aan tafel voor een gedachtewisseling met Kromowidjojo, blijft bij Wouda. Verhaeren meent overigens dat de combinatie van een sprinter (Heemskerk) samen met twee stayers (Weertman en Schouten) niet oneindig houdbaar is. 'Die combinatie ligt niet voor de hand.'


Van Wouda's pupillen hebben Dion Dreesens en Maud van der Meer nog niet besloten wat te doen. Van der Meer, door een sterk persoonlijk record (53,08) in Dordrecht op de 100 vrij geselecteerd voor de EK kortebaan in Denemarken: 'Ik ga nu eerst bij Christiaan trainen. Ik ga ook nog naar Amsterdam, naar Martin Truijens, om te kijken hoe dat voelt. En Marcel is mijn derde optie. Ik beslis eind november.'


BIJ MARCEL WOUDA

* Ranomi Kromowidjojo

* Bastiaan Lijesen

* Wendy van der Zanden

* Jasper van Mierlo

BIJ CHRISTIAAN SLOOF

* Femke Heemskerk

* Marcel Schouten (open water)

* Ferry Weertman (ow)

Onbeslist: Maud van der Meer en Dion Dreesens

ALBERDA: EERST WERK BIJ ATLETIEKUNIE AFMAKEN

Joop Alberda zegt voorlopig niet te voelen voor een baan als technisch directeur bij de zwembond. Zeker niet zolang zijn werk bij de atletiekunie niet is afgerond. 'Ik stop niet met iets dat half klaar is', aldus Alberda. De naam van Alberda viel afgelopen week veelvuldig als het ging om de opvolging van de naar Australië vertrekkende Jacco Verhaeren. Alberda zou mogelijk met drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband aan het roer komen te staan. Alberda, de laatste jaren bij het roeien en atletiek een typische interim-kracht geworden, opperde zelf de naam van Ad Roskam als opvolger van Verhaeren. Volgens hem is Roskam aan die stap toe. Roskam is technisch adviseur van NOC*NSF, met zwemmen in zijn portefeuille. Hij werkte in het verleden ook voor de zwembond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden