KNIJPEN

'De streek is heerlijk, heerlijk', schreef Johann Wolfgang von Goethe over de omgeving van Ilmenau in het Thüringer Wald. De VVV van het Thüringse bergdorp Stützerbach zag een buitenkans....

De Emiliaanse Apennijnen werden door Goethe eens 'een prachtig stukje van de Schepping' genoemd, weet ik uit een reisbrochure, en in dezelfde adem volgen oude muilezelpaden en overheerlijke gerechten.

Een andere reisorganisatie schrijft: 'Op één van de eilandjes voor de kust van Florida vindt u Mallory Square, waar u kunt genieten van de zonsondergang en Sloppy Joe's Bar, waar Ernest Hemmingway regelmatig te vinden was.' De naam van de bar is correct geschreven.

Veelvuldig wordt de redactie van Traject per telefoon benaderd door vakantiegangers die een artikel willen schrijven, een reisverhaal. Soms wordt aan de andere kant van de lijn het argument naar voren gebracht: 'En Hemingway is er ook geweest' Dat zal allicht, want Hemingway is vrijwel overal geweest. Misschien is er ook nog een straat naar hem genoemd en vast een handvol horeca-uitspanningen, en wie weet wel een gerecht, The Old-Man-and-the-Seafood of zo - de schrijver hield immers van z'n natje en z'n droogje. Hij maakte na de bevrijding van Parijs vele flessen soldaat in het Ritz lees ik bij 'Hotels en andere slaapplaatsen' in Neem nou Parijs van Philip Freriks.

Guillaume Apollinaire ken ik eigenlijk alleen van de middelbare school en van het wapenfeit dat hij ooit in Stavelot verbleef. 'Nu was de Franse poëet bepaald geen bleke estheet, maar een gourmet en een bonhomme eersteklas', meldde een horecablad deze maand. 'En dat zal zeker óók een reden voor zijn voorliefde voor Stavelot en omgeving zijn geweest', analyseert het tijdschrift verder, 'want waar eet men verrukkelijker verse forel, zoetwaterkreeftjes en wild dan daar?' Nooit iets van gelezen, van Guillaume Apollinaire, maar ik heb wel forel gegeten in Stavelot.

Het kan nog erger, moet ik bekennen. Een wandelbrochure begint haar wervend stukje over de Franse Alpen met: 'Un monde apart, schreef de bekende schrijver Dessaix al in 1860'. Het staat er nog vóór de plaatselijke specialiteiten aan de orde komen. Welnu, ik wàs vandezomer in de Franse Alpen. Ik zàg de alpenklokjes, distelbloemen en rododendrons die de bekende Franse schrijver ook opgemerkt moet hebben, ik hèb me de plaatselijke specialiteiten laten smaken, maar de literator zelf heb ik blijkbaar volkomen over het hoofd gezien.

Je gaat je doodschamen voor zo veel culinair of ander genot tegenover zo veel onnozelheid omtrent de literatuur. De bijdrage van touroperators en VVV's aan onze kennis der klassieken wordt zwaar onderschat.

Nell Westerlaken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden