'Knight Rider' (60) is weer even terug in 1989
In de Duitse hoofdstad Berlijn zagen demonstranten die een stuk Muur willen behouden, een bijzonder geliefde medestander terug.
Toen hij onlangs door Gera in oostelijk Duitsland wandelde, werd hij door een paar Duitse vrouwen aangesproken. 'Wir lieben dich', zeiden ze, 'Danke für die Mauerfall, dank voor het neerhalen van de Muur.'
Michael Gorbatsjov, zal de wat oudere krantenlezer meteen denken. De voormalige Sovjet-leider was zeker even in Duitsland om zijn nieuwste boek - dat over zijn overleden vrouw Raisa gaat - te promoten.
Maar de architect van glasnost en perestrojka liep niet in Thüringen op straat, ook Ronald Reagan en paus Johannes Paulus II werden er niet over de val van de Muur aangesproken. Dat zou trouwens wat zijn, Reagan en Karol Józef Wojty¿a zijn immers al een paar jaar dood.
Nee, het was David Hasselhoff.
David Hasselhoff? Ja, de ster van de televisieseries 'Knight Rider' en 'Baywatch'. Wij Nederlanders hebben dat destijds gemist, maar Hasselhoff was in de jaren tachtig in Duitsland ook een populair zanger - vreemd genoeg alleen daar, thuis in de VS werden zijn zangcapaciteiten genegeerd.
Zijn populariteit in Duitsland zal goeddeels verklaard kunnen worden door de titel van zijn grootste hit. I've Been Looking For Freedom stond in 1989, het jaar dat de Muur 'viel', bij de oosterburen weken op '1'. Op Oudejaarsnacht 1989 zong de beroemde reddingszwemmer zijn hit voor een half miljoen Duitsers vlak voor de Brandenburger Tor, óp de Muur. Het bouwwerk was een paar weken eerder open gegaan.
Afgelopen week was Hasselhoff er weer en opnieuw zocht hij de Muur op. Althans, het stukje dat er nog staat en dat East Side Gallery heet. Het is nu een wereldberoemde openluchtgalerie, met beeltenissen van honderden kunstenaars.
De plek, vlak aan de Spree-rivier, is verder goeddeels onbebouwd. Hier lagen in de jaren van de DDR de Todesstreifen. Oost-Duitsers die hier naar het westen probeerden te vluchten werden doodgeschoten.
Dat lege land is al jaren geleden aan projectontwikkelaars verkocht. Die willen nu een deel van de East Side Gallery verplaatsen, om er dure appartementen te bouwen. Veel Berlijners, die per definitie allergisch zijn voor het woord 'Luxus', demonstreren nu al weken voor behoud van 'hun' Muur.
Ook de lokale clubeigenaren - er zijn hier veel clubs - mengen zich vol in de strijd. Alles moet blijven zo als het was, de Muur als monument voor een duistere tijd. Dat er jarenlang gefeest is op diezelfde 'zone des doods' laten ze dan maar even buiten beschouwing.
De lokale politiek zit danig in zijn maag met het stukje Muur. Het stadsbestuur heeft de grond immers keurig verkocht aan de projectontwikkelaars en die kunnen niet bouwen zonder een deel van de Muur te verplaatsen. Burgemeester Klaus Wowereit zoekt naarstig naar een compromis.
Hasselhoff kwam de duizenden demonstranten zondag een hart onder de riem steken. De 'Knight Rider', 60 jaar, maar altijd de gebruinde strandjongen gebleven, had nog niet eens een microfoon in zijn hand, of daar begon hij al I've Been Looking For Freedom te zingen.
'Keep Up This Wall', riep hij daarna. Het kan verkeren.
Rolf Bos is correspondent in Berlijn
undefined