Knight and Day en Wanted

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

null Beeld Kevin Toma
Beeld Kevin Toma

Knight and Day
(James Mangold, 2010)

Veronica, 20.30-22.40 uur.

Charmante vent, die Roy Miller (Tom Cruise). Dat vindt althans June Havens (Cameron Diaz) wanneer ze hem toevallig in een vliegtuig ontmoet. Zelden heeft ze zo'n eloquente, romantische, goed luisterende man ontmoet die óók nog eens weet hoe hij de dag moet plukken. Als een blok valt ze voor hem, natuurlijk zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega's achterna wordt gezeten.

Geweldig, de scène waarin ze zichzelf op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt, terwijl hij op de maat van zomerse tangomuziek de ene na de andere aanvaller uitschakelt. Regisseur James Mangold (Cop Land, Identity, Walk the Line) heeft er ook duidelijk zin in: soepel en inventief laat hij de camera buiten langs de patrijspoorten van het vliegtuig zweven, waardoor de van toeval en acrobatiek aan elkaar hangende schermutselingen iets theatraals krijgen. Een vrolijke actiescène om een cocktail bij te drinken, zoiets - ondanks de vele lijken waarmee het vliegtuig bezaaid ligt tegen de tijd dat June van het toilet komt; zelfs de piloten zijn gesneuveld. Misschien dat Roy zelfs weet hoe hij een vliegtuig moet besturen?

Zo stijlvol en komisch als deze eerste knalscène wordt Knight and Day later nooit meer, en schietend van de ene locatie naar de andere - Amerika, Spanje, Salzburg, Jamaica, de film en zijn helden zijn werkelijk overal en nergens - gaat geleidelijk aan de rek er een beetje uit. Gelukkig zit het zó goed tussen de enthousiaste, voor hun leeftijd opvallend kwieke hoofdrolspelers, dat de tijd omvliegt. Leuk om te weten: terwijl alle auto-achtervolgingen in de studio werden opgenomen en later met de computer op de juiste locaties werden gemonteerd, deden Cruise en Diaz hun meeste ritjes en stunts zelf. En dan het liefst zonder veiligheidskabels. Toch nog een snufje realisme, in een film die het verder bepaald niet moet hebben van een geloofwaardig, hecht samenhangende plot.

Wanted
(Timur Bekmambetov, 2008)

Veronica, 22.40-00.45 uur.

Een suffe, aan de tranquillizers verslaafde kantoorklerk (een grandioze rol van James McAvoy) wordt door een coole huurmoordenares met armen als luciferhoutjes (Angelina Jolie) gerekruteerd voor een eeuwenoude broederschap die als motto voert 'kill one, maybe save a thousand'.

Bij het afscheid van zijn oude leventje mept hij de collega die het met zijn vriendin houdt met een toetsenbord vol in het gezicht. In slowmotion dwarrelen bloed, tanden en toetsen in het rond. FUCK YOU staat er dan eventjes te lezen, waarbij een hoektand van het slachtoffer de 'U' vormt.

De Rus Timur Bekmambetov, met Night Watch (2004) en Day Watch (2006) verantwoordelijk voor de grootste kaskrakers uit de Russische filmgeschiedenis, combineert in zijn Hollywooddebuut Wanted, een losse adaptatie van de graphic novel-reeks van Mark Millar, snoeiharde actie met brutale grappen. Kogels maken de meest wonderlijke curves. Het adjectief 'spectaculair' is een eufemisme voor de talrijke achtervolgingen. Gaten in de plot en andere onwaarschijnlijkheden verdwijnen uit het zicht door de duizelingwekkende camerabewegingen - dikwijls in superslowmotion. Wanted is een even bravourerijke als adrenaline pompende actiefilm, en tot dusver het beste wat Bekmambetov in Hollywood heeft gemaakt. Als je tenminste tegen om de hoek vliegende kogels, een dosis quasispirituele prietpraat en onmogelijke autostunts kunt.

James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted. Beeld Universal
James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted.Beeld Universal
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden