Knieval Geldermalsen: excuses voor besluit azc

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft dinsdagavond openbare excuses aangeboden voor de commotie rond het voornemen om een AZC te bouwen voor de opvang van 1500 asielzoekers in deze Gelderse gemeente. Volgens de burgemeester had het college van B&W voorafgaand overleg moet plegen met de bevolking. 'Dat hebben we genegeerd. Dat spijt ons. Daarvoor bieden wij oprechte excuses aan.'

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen. Beeld anp
Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.Beeld anp

De Vries deed haar knieval bij de opening van een massaal bezochte openbare raadsvergadering waarin de gebeurtenissen van 16 december werden geëvalueerd. Toen liep de raadsvergadering over het omstreden plan uit op een veldslag. Boze burgers en relschoppers belaagden het gemeentehuis. Er werd met vuurwerk gegooid, agenten losten waarschuwingsschoten. Het gemeentehuis moest worden ontruimd, veertien mensen werden gearresteerd.

De Vries nam namens het college een deel van de schuld daarvoor op zich. Volgens de burgemeester heeft de gemeente zich te weinig rekenschap gegeven van de angst en de onrust onder de bevolking, nog extra aangewakkerd door de aanslagen in Parijs. 'Dat respecteren we en begrijpen we.' Tegelijkertijd veroordeelde ze de gewelddadigheden op 16 december. 'Dat is niet te accepteren.'

Aftreden

De gemeenteraad kraakte de rol van B&W in deze kwestie. Maar De Vries en haar college kunnen vooralsnog blijven zitten; er was geen meerderheid die aandrong op hun aftreden.

De raadsvergadering werd gehouden in de Lingeborgh, een school op ruime afstand van het centrum. Rond het gebouw heerste de sfeer van een staat van beleg. Voor de ingang waren dranghekken geplaatst. Politie en bewakingspersoneel controleerden alle bezoekers: tassen werden doorzocht, iedereen werd gefouilleerd. In de hal van de school wemelde het van de politie, arrestatieteams in burger waren opgetrommeld.

Burgers die de raadsvergadering wilden bijwonen moesten zich van tevoren aanmelden. Daarvan was massaal gebruik gemaakt. De aula, waarin plaats was voor vierhonderd bezoekers, zat stampvol. De actiegroep 'Geldermalsen zegt nee tegen AZC' had burgers opgeroepen hun mond dicht te plakken uit protest tegen het feit dat de bevolking monddood was gemaakt. Slechts een enkeling had daaraan gehoor gegeven.

Rellen eerder in Geldermalsen Beeld anp
Rellen eerder in GeldermalsenBeeld anp

Lees ook:

Afgelopen vrijdag hebben zich drie mensen gemeld nadat de politie foto's van hen had gepubliceerd. De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen op 16 december.

De veldslag in Geldermalsen was een dieptepunt in de maatschappelijke discussie over de komst van asielzoekers. Hoe is het zover gekomen? En was deze chaos niet te vermijden? Lees de reconstructie van Peter de Graaf. (+)


Vuurwerk

Buiten voor de school verzamelden zich een paar honderd demonstranten. Er werd gejoeld, af en toe werd vuurwerk afgestoken, wat te horen was tot in de school. Tot ongeregeldheden kwam het niet. Verkeersborden in de omgeving van het gebouw waren beplakt met leuzen: 'Nee tegen AZC'. Ook binnen was het af en toe onrustig. Raadsleden werden uitgejoeld, een deel van de bezoekers hield protestleuzen omhoog. De burgemeester moest de toeschouwers herhaaldelijk tot rust manen.

De gemeenteraad uitte scherpe kritiek op De Vries en B&W. Fractievoorzitter Goossens van Gemeentebelangen, de grootste fractie in de raad, had het over een 'naïef besluit'. SGP-fractievoorzitter Van Bruchem veroordeelde de sfeer van beslotenheid waarin het proces zich voltrok. 'Daardoor ontstond een sfeer van stiekemheid.'

VVD-woordvoerder Broedelet voelde zich 'geïntimideerd' door de haast die B&W aan de dag legden. Volgens het CDA heeft het college het vertrouwen van de bevolking geschonden, Leefbaar Geldermalsen had het over een 'absurd besluit'. D66 toonde zich vooral geschokt door de rellen. 'Een aanval op de rechtstaat.'

null Beeld anp
Beeld anp

Vertrouwen in de bevolking

Alle partijen riepen het college op het vertrouwen in de bevolking te herstellen. Er werd niet gevraagd om het aftreden van B&W. Alleen de fractie Vrouwerff concludeerde dat het college geen draagvlak meer heeft.

Buiten de raadsvergadering klonk die roep wel. In de aanloop naar de vergadering begonnen tegenstanders van het AZC een petitie die vraagt om het aftreden van burgemeester De Vries. Die was dinsdag door 250 mensen ondertekend. In een peiling van dagblad de Gelderlander sprak een derde van de ondervraagden zich uit voor het aftreden van de burgemeester, van de helft mag ze blijven.

Burgemeester De Vries benadrukte dat het voornemen voor de bouw van een groot AZC voor 1500 vluchtelingen van tafel is. Het debat over de opvang van asielzoekers in Geldermalsen is daarmee niet van de baan. 'Maar er zal geen enkel voorstel worden gedaan zonder overleg. Na 16 december hervinden we vandaag de democratische weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden