KNARS: Stille Omgang

Afgelopen zaterdagnacht zag ik de Stille Omgang van het Mirakel te Amsterdam. Bijna 10.000 personen, merendeels katholieken, liepen een uur lang volgens een vastgestelde route stilzwijgend door de binnenstad, om te gedenken wat daar in 1345 was gebeurd....

Toen had een doodzieke man van de pastoor een hostie gekregen. De zieke kreeg braakneigingen, en gaf ten slotte over in het brandende haardvuur van zijn kamer. Het stukje offerbrood was onbeschadigd gebleven en werd ook niet door het vuur verteerd. Een wonder.

In al die tijd dat ik in Amsterdam woon had ik de jaarlijkse omgang nog nooit gezien. Misschien kwam dat doordat ik niet goed wist wanneer het was. De buurtkrant schreef er altijd pas over als het al weer voorbij was. Daarom kocht ik nu een brochure waar alles in stond.

'Het begin van het Mirakelfeest is elk jaar op de woensdag na 12 maart', stond er. 'Van woensdag tot en met zaterdag worden dagelijks devotiemissen. . . opgedragen. Maar de grote jaarlijkse manifestatie is nog steeds de Stille Omgang die wordt gehouden tijdens de nacht van zaterdag op zondag.' Duidelijk. De Stille Omgang begint dus op de eerste zaterdag, na de eerste woensdag ná 12 maart.

Eenmaal thuis zocht ik het nog eens op in het Nieuw Nederlands Handwoordenboek van Van Dale. Daarin stond onder het woord 'stil' onder andere: 'de Stille Omgang, nachtelijke ''processie'' zonder gezang te Amsterdam, in de nacht van zaterdag op zondag na 12 maart.' Ik nam aan dat ze daarbij de eerste zaterdag bedoelden, ná (en dus nooit op) 12 maart.

Ik vroeg mij af of ik de gebeurtenis niet steeds was misgelopen doordat het woordenboek een verkeerde datum aangaf. (De brochure was geschreven door de organisatoren zelf, die zouden het heus wel weten.) Of kwamen de beide omschrijvingen toch op hetzelfde neer? Kortom: in ongeveer hoeveel procent van de gevallen loop je het mis als je ieder jaar opnieuw afgaat op het woordenboek? Verbeter zo nodig het woordenboek met de kleinst mogelijke ingreep.

Oplossing over twee weken.

Hoe zat het vorige week (in Ze kunnen het dak op) met de flat waarin de president-directeur werd gegijzeld?

Merelzang had 90 appartementen en drie ingangen, Lijsterbes had 60 appartementen en twee ingangen.

Eerst gaan we nadenken over het appartement waar Janssen woont. Het aantal deuren van dit appartement noemen we n. Als we ervan uitgaan dat elke deur twee deurknoppen heeft - aan elke kant één - dan beschikt dit appartement over 2n deurknoppen. Omdat er één voordeur is zit er 1 deurknop op de galerij en 2n-1 binnen het appartement. Dit laatste getal is altijd oneven, ongeacht n.

Elke kamer heeft een zeker aantal deuren, en die kunnen we tellen. Dat kunnen we doen door alle deuren van een kamer dicht te doen en het aantal binnenste deurknoppen te tellen. Omdat het aantal deurknoppen van alle kamers samen oneven moet zijn, zijn er in het appartement waar Janssen woont een oneven aantal kamers met een oneven aantal deurknoppen. Dit geldt natuurlijk voor alle appartementen in beide flats.

We kunnen een dergelijke redenering nu ook toepassen op de gehele flat Merelzang. Vanwege de drie uitgangen zijn er nu 2n-3 deurknoppen aan de binnenkant. Ook dat is oneven, zodat de flat als geheel een oneven aantal ruimten met een oneven aantal deuren moet tellen.

De 90 appartementen van Merelzang bevatten echter samen juist een even aantal aan oneven kamers. (Tel 90 oneven getallen bij elkaar op, en het resultaat is een even getal).

Het totaal aantal oneven ruimten is dus oneven, en het totaal aantal oneven kamers is even. Het verschil daartussen is het aantal 'oneven werkruimten'. Dit aantal is oneven. Het kleinste oneven getal is één, zodat er in Merelzang ten minste één werkruimte moet zijn met een oneven aantal deuren.

Bij Lijsterbes zijn er 2 uitgangen, dus 2n-2 deurknoppen en daarmee een even aantal oneven ruimten. Bij de 60 appartementen samen zijn er een even aantal oneven kamers, zodat er een even aantal oneven bergruimten moeten zijn. Bijvoorbeeld nul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.