Knappe kerel

Het was een druk jaar voor acteur Victor Reinier. Hij presenteerde

De Cock of Vledder?

'De Cock. Dat is echt een icoon. Baantjer bestaat niet zonder de Cock, maar ik kan me best voorstellen dat je Baantjer maakt zonder Vledder. Dat zou ik een slecht idee vinden, maar mogelijk is het wel.


'Het leuke van Vleddertje was dat hij de rol van het publiek speelde. Hij was de jongen die de vrolijke vragen stelde, vragen die het publiek ook zou kunnen stellen. De Cock was ongrijpbaar en nors. De functie van Vledder was om die man toegankelijk te maken. Pietje (Römer) was de vleesgeworden De Cock. Nu hij ons is ontvallen, zou ik niemand aanraden de Cock te spelen, de komende tien, twintig jaar.


'Piet was ook een mooie leider van de club acteurs. Ik heb veel van hem geleerd. Bij de casting krijg je nummers, de grootste rol krijgt nummer één. Als je nummer één ben je de voorste os van de ossenwagen, je bent verantwoordelijk voor de groep.


'Ik heb twaalf jaar lang gezien hoe Piet dat deed. In Flikken ben ik zelf nummer een en probeer ik wat hij me heeft geleerd in de praktijk te brengen. Toen hij een paar jaar geleden gastrol bij ons had, zag hij dat en zei: 'je doet het goed Vittorio.' Dat vond ik leuk.'


Midlifecrisis of tweede jeugd?

'Is er een verschil? Dan maar midlifecrisis. Tweede jeugd zegt me niet zoveel. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds met mijn eerste jeugd bezig ben, maar dat zal de midlifecrisis wel zijn. Bovendien vind ik midlifecrisis een vrolijk woord. Een aantal jaar geleden wilde ik een heel grote auto kopen, een Chrysler. Mijn ex-vrouw noemde dat mijn Midlife-Chrysler.'


Goed in je vak of mooie man?

'Goed zijn in je vak lijkt me belangrijker. Mensen kunnen me wel een mooie man vinden, maar er zijn genoeg dagen dat ik wakker word en mezelf helemaal geen mooie man vind. Maar ik ben ook niet zo iemand die zegt: 'oh ja joh, ben ik zo'n knappe kerel?' Ik weet dat ik een aantal zaken mee heb, dat ik veel rollen heb gekregen omdat ik geen bochel en een hazelip heb.


'Om hoofdrollen te spelen helpt het om je uiterlijk mee te hebben, maar het is een middel, een eerste stap. Meer niet. Brad Pitt is in de eerste plaats een heel goeie acteur, maar dat het ook een waanzinnig knappe kerel is, helpt hem wel op weg.'


Paparazzi of gillende meisjes?

'Gillende meisjes, natuurlijk. Die zijn grappig en geven stiekem een goed gevoel. Niet alleen gillende meisjes, maar enthousiaste mensen in het algemeen. Aandacht krijgen omdat mensen in je geïnteresseerd zijn, of omdat ze je werk goed vinden, daar houd ik wel van.


'De roddelpers is helemaal nergens in geïnteresseerd. Ze schrijven de grootste lulkoek op die er bestaat. Ze krijgen een foto en verzinnen ter plekke een verhaaltje erbij.


'Alleen het woord roddelpers al, ik vind dat een een gek soort contradictio in terminis. Je hebt pers, journalisten, die onderzoeken iets, plegen hoor en wederhoor. Roddelbladen onderzoeken niks, stoken alleen maar, en hebben een pot met geld om rechtszaken te voeren.


'Ik lees ze niet en mensen in mijn omgeving weten dat ze me er niet mee moeten lastigvallen. Het interesseert me echt he-le-maal niets. Maar ik maak me er wel boos om, als het weer ter sprake komt. Flapdrollen zijn het.


'Ik maak de volgende afspraak met roddelfotografen: maak je stiekem een foto en ik merk het niet, dan heb je geluk. Krijg ik je te pakken, dan krijg je een draai om je oren. Echt.'


Schieten of wegrennen?

'Als Victor? Jeetje, moeilijk. Wegrennen is eigenlijk altijd het beste. Ik zou wegrennen, op een uitzondering na. Er is een iemand die ik direct zou neerschieten, daar droom ik af en toe over.


'Het is wel raar. De meeste mensen hebben nog nooit een pistool vastgehouden, maar in Flikken houd ik ze dagelijks vast, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik kan zo'n ding blind in en uit elkaar halen.


'Ik heb ooit een jaar in New York gewoond. Toen ik terugging naar Nederland, kreeg ik als afscheidscadeau van een klasgenoot een pistool. Voor hem was dat de normaalste zaak ter wereld, hij had er heel veel. Ik heb gezegd: wat moet ik hiermee? In m'n koffer stoppen? Ik zou zo'n ding nooit in huis willen hebben.'


Topacteur of politieman op televisie?

'Liever topacteur. Dat klinkt wat diverser. Ik heb nu achttien jaar achter elkaar in politieseries gespeeld. Maar ik ben wel heel blij dat ik ook Brief voor de Koning en Nova Zembla heb mogen maken.


'Natuurlijk wil ik meer, dat is logisch. Er komt ook nog meer, ik ben immers nog steeds met mijn eerste jeugd bezig. Er zijn audities voor de prachtigste rollen, en als iemand anders die krijgt, vind ik dat echt jammer. Van een misgelopen rol ben ik echt ziek geweest: de vader in DeKleine Blonde Dood. Ja, dat is al heel lang geleden. Ik had toen zelf net een kind gekregen.


'DeKleine Blonde Dood, ik vind dat boekje zo geweldig - of het nou waargebeurd is of niet, dat interesseert me de ballen - maar de ene bladzijde liepen de tranen over mijn wangen, de andere zat ik heel hard te lachen. Die vaderrol is zo intens. Ik had het graag willen spelen, maar Antonie Kamerling kreeg de rol.


'Met het afgelopen jaar ben ik heel blij: ik heb dat hoorspel van Stieg Larsson gedaan, een presentatieklus, De Beste Zangers van Nederland, de film Nova Zembla, Flikken, en De Overloper, de telefilm van Flikken. Die komt komende vrijdag op televisie. Het was een goed jaar.'


Haantje of Huisman?

'Nou... haantje. Een haantje speelt in ieder geval nog buiten. Een huisman, dat klinkt zo begonia-achtig. Dat ben ik niet. Soms is het lekker om heel even het gordijn dicht te hebben en een filmpje te kijken, maar dat is het wel.


'Ik houd erg van buitenspelen. Ik ben geen bedaagd type. Soms zit het me weleens in de weg, dan denk ik: word eens rustig, man.'


Amsterdammer of Amsterdam-Zuidman?

'Amsterdammer. Amsterdam-Zuid is hartstikke leuk hoor, maar het is wel een kleine enclave. Ik heb een mooi huis, dus ik wil er voorlopig wel blijven wonen. Mijn ouders woonden in het centrum, aan de Kromme Waal, in een heel klein huisje. Toen ik 1 jaar was verhuisden we naar Nieuw-Zuid, bij de Stadionweg. Daar werd ik de buurman van Piet Römer. Ik heb jarenlang bij die man om de hoek gewoond, zonder dat ik ervan wist.'


Cruijff of Van Gaal?

'Mooie. Allebei. Ik ben een van de weinigen die dat zegt. Die mannen roepen allebei dat ze het voor de club doen. Dan vind ik dat je het gezeik over je ego opzij moet zetten en het écht voor de club moet doen. Als je het echt voor de club doet, dan doe je het samen.'


De Beste Zangers van Nederland, speelde in de film Nova Zembla en de serie Flikken. 'Natuurlijk wil ik meer, dat is logisch.'


CV Victor Reinier

1963


geboren op 2 mei in Amsterdam


1969


afgestudeerd aan de Toneelschool Amsterdam


1990


studeert aan de Gately/Poole Acting Studio in New York


1990 - 1991


Bas de Vries in de dramaserie Spijkerhoek (Veronica)


1995 - 2006


Vledder in Baantjer (RTL 4)


1997 - 2001


presentator van de quiz Lucky Letters (RTL 4)


2007- heden


brigadier Wolfs in Flikken Maastricht


2008


bijrol in de kinderfilm Brief voor de Koning


2011


Kapitein Jacob van Heemskerck in speelfilm Nova Zembla


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden