Update

Knapen: ngo's minder afhankelijk van overheid

DEN HAAG - Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vindt dat ontwikkelingsorganisaties minder afhankelijk moeten worden van overheidsgeld. Hij wil zo snel mogelijk met de zogeheten non-gouvernementele organisaties (ngo's) in gesprek over de toekomst van het subsidiestelsel en hun rol daarin.

Ben Knapen, hier tijdens een EU-conferentie in Luxemburg. Beeld afp
Ben Knapen, hier tijdens een EU-conferentie in Luxemburg.Beeld afp

De CDA-bewindsman, die verantwoordelijk is voor Ontwikkelingssamenwerking, kondigde dat maandag aan in een toelichting op de verdeling van ruim 2,1 miljard euro aan subsidie onder negentien samenwerkingsverbanden van hulporganisaties. De scepsis onder de bevolking over de besteding van ontwikkelingsgeld, neemt volgens hem toe.

Maatschappelijke organisaties zijn er om een 'constructief wantrouwen' te organiseren tegen grote instituties als bedrijven en overheden, aldus Knapen. Dan is het volgens hem de vraag hoe de organisaties zo'n rol spelen terwijl ze tegelijkertijd zozeer afhankelijk zijn van belastinggeld. Nu kunnen ze subsisie krijgen als ze minimaal een kwart van hun inkomsten uit andere bronnen dan Buitenlandse Zaken halen.

Discussie
'Maar je kunt heel goed een discussie starten over de vraag hoe afhankelijk een middenveldorganisatie moet zijn van overheidsgeld om als middenveldorganisatie te kunnen functioneren. Als je dat wilt doen, kun je serieus de vraag stellen of je op den duur niet naar een situatie wilt waarbij die ngo's meer de n van ngo terugkrijgen', stelde Knapen.

Hij wees erop dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië de afspraak is dat 75 procent van de inkomsten uit andere financieringsbronnen moet komen. 'Ik zeg niet dat dat ideaal is, ik wil eerst met de sector spreken', aldus de staatssecretaris.

Een andere financieringsstelsel zou pas na 2015 kunnen ingaan. Tot die tijd gelden de huidige regels, benadrukte Knapen. 'De overheid moet een betrouwbare partner zijn. We gaan niet tijdens de rit de spelregels veranderen.' Knapen wil de discussie over de kwestie nu wel vast beginnen zodat een en ander zonder grote tijdsdruk kan worden besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden