Knapen bestrijdt voedselschaarste met 'risicovolle leningen'

Nederland werpt binnenkort een nieuw wapen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende voedselschaarste. Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) wil met 'risicovolle leningen' Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en hun partners in ontwikkelingslanden stimuleren de landbouwproductie op te voeren.

Hiertoe heeft de bewindsman 100 miljoen euro binnen zijn krimpende budget vrijgemaakt. Knapen verwacht dat het bedrag tot een miljard extra aan internationale investeringen zal leiden.

Nederlandse ondernemers en voedselproducenten in ontwikkelingslanden kunnen een beroep doen op de nieuwe regeling, waarover Knapen in het voorjaar overeenstemming heeft bereikt met de IFC, een commerciële 'onderaannemer' van de Wereldbank. Die ontvangt het geld als lening.

'In Nederland is de voedselproductie per hectare acht tot tien keer zo hoog als in Kenia. We hebben de kennis in huis om in Afrika de productie te vergroten en de kwaliteit van voedsel te verbeteren', aldus Knapen. Hij noemt de Universiteit Wageningen, maar ook grote bedrijven (Campina), banken (Rabobank) en particuliere hulporganisaties.

Daarnaast is het de bedoeling dat het midden-en kleinbedrijf in het nieuwe programma stapt. Als fictief voorbeeld noemt Knapen 'een boer uit de Beemster' die 10 miljoen wil steken in de productie van pootaardappelen in Ethiopië. 'Een Nederlandse bank zal al gauw zeggen: er kleven te veel risico's aan. Straks kan de boer dankzij ons bij de IFC aankloppen voor een lening. Vervolgens is het voor de bank aantrekkelijker om een krediet te verstrekken.'

Vertienvoudiging
De staatssecretaris ziet al 'veel belangstelling in de markten om extra kredieten te verschaffen als de eerste risico's worden opgevangen'. Op basis van berekeningen van enkele banken denkt hij dat het bedrag van 100 miljoen het tienvoudige aan investeringen oplevert. Ook hoopt hij op een 'zwaan-kleef-aan-effect' indien landen als de VS en Canada het Nederlandse initiatief volgen. 'Ze hebben belangstelling.'

In eigen land leidde het dreigend graantekort tot een discussie over het aanleggen van nationale voorraden. 'We zijn wel erg gefixeerd op onszelf,' meent Knapen. 'Op de vraag of brood duurder wordt. We geven 10 tot 15 procent van ons inkomen uit aan voedsel, in ontwikkelingslanden is dat soms wel 80 tot 100 procent. Die landen worden veel zwaarder getroffen door prijsstijgingen.' Vooral soja, mais en tarwe zijn al flink duurder geworden, onder meer als gevolg van misoogsten in de VS en Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.