Knap hoor

Voor wie meent dat wiskunde een onvermijdelijk academisch kwaad is, in plaats van een kunst, is het wiskundetijdschrift Pythagoras al een halve eeuw een maandelijkse kwelling. Dat veel vraagstukken en doordenkers als vermakelijk worden gepresenteerd, is daarbij nog één ding. Lollige wiskunde, het zou zomaar kunnen.


Maar de gedachte dat de soms deksels moeilijke opdrachten in het blad in feite bedoeld zijn voor jóngeren, maakt het haast onverdraaglijk. Zit ik hier met mijn duurbevochten academische opleiding met de handen in het haar, terwijl er jongelingen schijnen te bestaan die er op intuïtie fluitend doorheen gaan?


Bij het vijftigjarige bestaan van het door de befaamde leraar en Escherkenner Bruno Ernst opgerichte blad ligt er nu De Pythagoras Code. Het boekje biedt het beste van een halve eeuw aan raadsels, vraagstukken, breinbrekers. Voor de lol. En omdat, zo formuleren de samenstellers het, wiskunde toch zoveel meer is dan een schoolvak.


Het moet gezegd, de Pythagoras Code is werkelijk een prachtige collectie uitdagingen, veelal gesteld in de vorm van de aloude redactiesommen. Bewijs de Stelling van Pythagoras met vouwblaadjes. Is het mogelijk een gat te boren in een kubusvormig blok en er daarna een tweede, grotere kubus doorheen te duwen? Vermenigvuldig het getal van vier cijfers abcd met 4, en krijg dcba; wat is dan dat getal? Hoe plaatst een boer tien bomen in vijf rijen van vier bomen?


Diehards zijn er dol op, en gelukkig kunnen alle anderen achterin de antwoorden vinden en zich vergapen aan het vernuft van de wiskundigen. Ook bevat de bundel een reeks artikelen over echt wiskundige onderwerpen, die de lezer aan de hand meevoeren, in de hoop toch het mooie van het mathematische vernuft te demonstreren. Vaak niet zonder dat die lezer zich eerst stevig het brein breekt.


Liefhebbers, kortom, zullen er dol op zijn. Alle anderen weten wellicht toch niet zeker of deze bundel niet vooral parmantig spierballenvertoon is van een handvol ultraslimme neefjes. Knap hoor, maar niet ons ding.


Alex van den Brandshof e.a.: De Pythagoras Code. Prometheus; 272 p.; € 19,95. ISBN 978 90 351 3646 5


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden