Knalerwten en toverfonteinen

Over twee dagen mag het weer, vuurwerk kopen. De knallen die je nu al hoort zijn illegaal of nog overgebleven van vorig jaar, want vanaf maandag gaat de verkoop van pijlen, potten, rotjes en gillende keukenmeiden pas officieel van start....

Pam van der Veen

Bestellen kan al een tijdje, bij Wim Kok bijvoorbeeld. Het vuurwerkassortiment van deze fietshandelaar ligt feestelijk uitgestald in de etalage, met de verzekering dat de demonstratiemodellen ontdaan zijn van het kruit. Voor een slof Astronauten à tweehonderd stuks betaal je hier 3,25 euro.

Behalve zware kanonslagen heeft Kok ook het betere sierkunstvuurwerk. Vier Romeinse kaarsen kosten 2 euro, een sierpotStarlight Finale 5,50 euro en een vuurpijlenpakket Diamond Star 20 euro. De prijzen voor de samengestelde pakketten liggen tussen 12,50 en 99,50 euro. Bengaalse fakkels, Knalerwten, Partypoppers en Toverfonteinen vallen onder het kindervuurwerk en kosten tussen de 1,25 en 2,40 euro.

Veel pakketten heeft ook Koningsdal Vuurwerk. Zoals het Jumbo-assortiment met traditionele Chinese sierpotten en kaarsen à 13,99 euro, de Civil War met tien potten en vier pijlen voor 38 euro en de Opal met vier sierpotten à 100 euro. Voor kinderen is het Dragon Junior Party Pakket met veel sterretjes voor 7,99 euro. Allemaal online te bestellen op www.koningsdal.nl.

Bij Harko Telecommunicatie verkopen ze behalve satellietschotels, scanners en mobiele telefoons traditiegetrouw ook vuurwerk. Voor de deur staat een kluitje jongetjes – hoopvol tegen beter weten in. Om vuurwerk te kopen moet je zestien zijn, dus verlekkeren ze zich vooralsnog aan de kleurige oud & nieuw-folder van Harko. Nog even en ze kunnen hun oudere broers afsturen op de Pyromania Rockets (23,95 euro), het Middelzware Dikke Bertha Pakket (11,95) of het Crown Executive Pakket met gratis muts (112,95).

'Als je mij nou vraagt wat goed vuurwerk is, dan zeg ik: Dynasty', aldus Van Veluwe in Hoevelaken. 'Het is wat duurder, maar we hebben tegenwoordig te maken met allerlei kwaliteits-en veiligheidseisen. De tijd van een hele zak voor 25 gulden is voorbij.' De de verkoper/reparateur van witgoed annex vuurwerkhandelaar geeft er meteen wat gebruiksaanwijzingen bij: 'Zorg dat het stevig staat en dat je de wind in de rug hebt, dan ben je al een heel eind. En nooit aan kinderen geven!' Van Veluwe verkoopt los vuurwerk, maar ook Dynasty-pakketten met sierpotten, pijlen en Romeinse kaarsen van 19,50 tot 90 euro. 'Duurder kan ook,' laat hij weten, 'maar dan moet je de mensen die staan te kijken eigenlijk laten meebetalen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden