Kluivert al jaren gechanteerd door goksyndicaat; oud-spits had schuld van 1 miljoen

Patrick Kluivert wordt al enkele jaren gechanteerd door een goksyndicaat. De voormalig topvoetballer bouwde in 2011 en 2012 een schuld op van ruim een miljoen euro bij criminelen, door wekelijks aanzienlijke bedragen in te zetten op voetbalwedstrijden. De afgelopen jaren oefende het syndicaat grote druk op hem uit om te betalen. Dit blijkt uit vertrouwelijke justitiële documenten en onderzoek van de Volkskrant.

Menno van Dongen en Willem Feenstra
Kluivert bouwde in 2011 en 2012 een schuld op van ruim een miljoen euro bij criminelen. Beeld Hollandse Hoogte
Kluivert bouwde in 2011 en 2012 een schuld op van ruim een miljoen euro bij criminelen.Beeld Hollandse Hoogte

De leider van het goksyndicaat, Daniël van 't H., was volgens justitie in Duitsland eerder betrokken bij matchfixing. Hij zou spelers met gokschulden hebben aangezet tot het manipuleren van hun eigen wedstrijden. Het is onbekend of dit ook is gevraagd aan Kluivert, die de afgelopen jaren onder meer actief was als (assistent-)trainer van Oranje en Curaçao en nu directeur voetbalzaken is van topclub Paris Saint-Germain. Justitie heeft geen aanwijzingen dat Kluivert betrokken was bij matchfixing.

Uit justitiële documenten blijkt wel dat Kluivert in 2011 en 2012, toen hij trainer was van de beloften van FC Twente, heeft gegokt op wedstrijden van het eerste elftal. Met die weddenschappen verdiende hij 15.669 euro. Dit was destijds niet expliciet verboden, inmiddels wel. De KNVB wil niet reageren omdat niet alle feiten bij de bond bekend zijn. 'In algemene zin is het zo dat de aanklager betaald voetbal de mogelijkheid heeft zaken uit het verleden op te pakken.'

Kluivert (40) heeft via tussenpersonen zijn schuld gedeeltelijk afgelost. Van het restant, vorig jaar nog ruim 7 ton, zou een deel als incasso-opdracht zijn verhandeld in de onderwereld. Daardoor is nu, ook voor hemzelf, onduidelijk bij welke criminelen Kluivert een schuld heeft.

Vrijdagmiddag liet Kluivert in een telefoongesprek weten erg met de situatie in zijn maag te zitten en niet on the record te willen reageren. Eerder beklemtoonde zijn advocaat Gerard Spong dat Kluivert 'geen enkele strafbare betrokkenheid heeft gehad bij het manipuleren van voetbalwedstrijden' en dat hij 'uitsluitend slachtoffer is in deze zaak'.

Op 16 februari 2015 arresteerde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vijf leden van het goksyndicaat en werden huiszoekingen gedaan in binnen- en buitenland. Daarbij troffen opsporingsambtenaren, die al anderhalf jaar onderzoek deden naar de bende, documenten aan die verwezen naar Kluivert. Later dat jaar is hij als getuige verhoord over zijn rol en de bedreigingen door het syndicaat. De oud-voetballer is geen verdachte in de zaak, die vermoedelijk eind dit jaar voor de rechter komt.

Toen Kluivert assistent-bondscoach van Oranje was, tussen 2012 en 2014, chanteerden de criminelen hem onder meer met een geluidsopname waarin hij praat over zijn schuld. Die opname was stiekem gemaakt tijdens een ontmoeting tussen Kluivert en leden van het syndicaat in Laren. Het syndicaat dreigde de opname door te spelen aan de media.

Kluivert verklaarde in 2015 bij de FIOD dat hij zich niet bedreigd heeft gevoeld, mogelijk om de criminelen niet nog meer tegen zich in het harnas te jagen. Volgens een vriend van Kluivert, die hem hielp met het afbetalen van een deel van de schuld, was de situatie ernstiger. 'Patrick vertelde me dat hij bedreigd werd en dat zij achter hem aanzaten', zei hij tijdens een verhoor, en 'ik voelde mij ook bedreigd'.

Hoewel het gokken illegaal was, worden Kluivert en de andere klanten van het syndicaat door justitie niet vervolgd. Kluivert verklaarde dat hij niet wist dat gokken via het syndicaat verboden was en dat hij geen idee had wat er met zijn weddenschappen gebeurde.

Het goksyndicaat had honderden klanten in Nederland. Weddenschappen werden afgesloten via formulieren, e-mails en sms'jes en vervolgens ondergebracht bij gokbedrijven in Europa en Azië. Een van de gokbedrijven, het Britse Betin, is door de FIOD eveneens als verdachte aangemerkt.

undefined

Meer Kluivert

Hoe Patrick Kluivert in de greep raakte van een goksyndicaat.

De Twaalfde Man: Grenzeloos naïeve Kluivert berouwvol na weer een zonde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden