Kluissleutel afkomstig van Titanic brengt 95 duizend euro op

Een ijzeren sleutel die toegang verschafte tot een kluisje op de Titanic is zaterdag in Engeland geveild voor 85 duizend pond, oftewel 95 duizend euro.

Redactie
De kluissleutel. Beeld BBC
De kluissleutel.Beeld BBC

De kluis behoorde toe aan Sidney Sedunary uit Berkshire, een 23-jarige steward aan boord van het schip. Hij was één van de 1.500 mensen die het ongeluk niet overleefden.

Aan de sleutel zat een ijzeren label bevestigd waarop 'Locker 14F Deck' stond geschreven. Hier werden naar verluidt de zwemvesten bewaard. De sleutel werd naar de zwangere weduwe van Sedunary gestuurd nadat zijn lichaam was gevonden. Veilingmeester Andrew Aldrigde zei dat het bedrag 'het belang en uniekheid' van het item item laat zien.

De Titanic-veiling was de grootste in jaren. Er werden tweehonderd snuisterijen geveild. Een briefkaart van telegrafist Jack Phillips bracht 19 duizend pond op. Hij staat bekend als held omdat hij berichten bleef sturen naar andere boten, toen de Titanic aan het zinken was. Phillips, die zelf verdronk, werd omschreven als 'de man die ons allemaal heeft gered' door overlevende en collega Harold Bridge.

Een verzameling van brieven geschreven door Chief Officer Henry Wilde bracht 5 duizend pond op tijdens de veiling.

De 'onzinkbare' Titanic voer tijdens zijn eerste trans-Atlantische reis op 14 april 1912 op een ijsberg en zonk. Daarbij verloren circa 1.500 mensen het leven.

De kaart van Jack Phillips. Beeld BBC
De kaart van Jack Phillips.Beeld BBC

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden