KLPD wil dienst sterk uitbreiden

Het Korps Landelijke Politiediensten KLPD wil zijn dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zo snel mogelijk verdubbelen van 200 naar 450 man....

Van Zunderd denkt een belangrijk deel van het extra personeel te kunnen halen bij het Korps Commandotroepen of de marechaussee. 'We hoeven ze alleen maar blauw te schilderen.'

Van Zunderd verwacht ook uitbreidingen voor de Dienst Nationale Recherche Informatie (de inlichtingendienst van de politie), voor de Dienst Nationale Recherche en voor de vorig jaar opgerichte eenheid Contra-Terrorisme Infobox. Die bestaat nu nog uit tien man, maar 'zal misschien wel vertwee- of verdrievoudigen'. Het kabinet wil ook de geheime dienst, AIVD, uitbreiden.

Hij erkende dat zijn korps er niet in is geslaagd de afspraken te halen die zijn gemaakt in een convenant met het ministerie van Justitie. In 2003 had zijn korps nog vijfduizend strafzaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. Voor 2004 was afgesproken dat het er 4600 zouden worden, maar het bleef steken op 4300.

Het aantal aanhoudingen met boetes strandde op 107.500, terwijl 117 duizend was beloofd. Volgens Van Zunderd kwam dat door de grote vraag naar beveiliging: veel mensen van de verkeerspolitie (die ook behoort tot de KLPD) zijn ingezet voor beveiliging en escortes voor ministers, met name in de periode dat Nederland voorzitter was van de EU. Verder waren er twee koninklijke uitvaarten en een koninklijk huwelijk.

Bij de Nationale Recherche komt een aparte antiterrorisme eenheid die Contraterrorisme en contra-Activisme gaat heten. Op dit moment bestaat al een antiterrorisme-eenheid van rond de tachtig man, maar de nieuwe eenheid zal 'beduidend' groter worden, verwacht Van Zunderd. De eenheid zal zich niet alleen op verdachten van terrorisme richten, maar ook op 'activisten, fundamentalisten en extremisten'. Van Zunderd noemde de dierenactivisme met name. 'Activisme en fundamentalisme liggen dicht bij elkaar.'

De veiligheid bij de spoorwegen nam toe. In 2003 werd nog rond zeshonderd maal personeel van de NS bedreigd of mishandeld, vorig jaar was dat 474 keer. Het aantal bommeldingen nam echter schrikbarend toe .

Tal van regionale politiekorpsen meldden gisteren dat hun regio veiliger is geworden. De Amsterdamse politiecommissaris Welten stelde dat het aantal aangiften was afgenomen met 10 procent tot 96 duizend. Er werd 27 keer een moord gepleegd; in 2003 was dat 43 keer.

Het aantal winkeldiefstallen nam met 13 procent af, inbraak in bedrijven met 26 procent. Maar het aantal aangiftes wegens huiselijk geweld nam toe met 18 procent. Welten bepleitte een inperking van de privacyrechten van veelplegers. Zo zouden winkeliers over informatie over notoire winkeldieven moeten kunnen beschikken.

In de regio Zuid-Holland-Zuid kromp het aantal aangiften met 10,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden