Klotsend fris fruit

Niks mis mee: Franse wijn bij Italiaans eten.

Voor het eerst in tijden heb ik weer eens een echt slechte film gezien. Pretentieuze nep, blaaskakerige diepdoenerij: Copie conforme. Als bedorven kersje op de taart is er de scène waarin 'hij' een wijn met kurk krijgt, de ober hem niet wenst te begrijpen en 'zij' stelt dat je niet mag verwachten dat het personeel in een kleine Toscaanse trattoria begrijpt wat 'kurk' is, bij hun simpele Toscaanse wijnen. Nou jaaa! Wat een neerbuigende nonsens. Wereldtopwijn is er - zie deze rubriek van vorige week - en natuurlijk weten ze wat kurk is: 'Il vino sa di tappo!'


'Kurk' is de uitdrukking voor een wijn die is besmet met 2,4,6-trichloroanisole, kortweg TCA. Hij ruikt muf, naar oude dweilen en naar het materiaal kurk zelf. De fout ontstaat in een samenspraak van schimmel en chloor. Maar de processen zijn zo verbeterd dat ik nog maar zelden een wijn met kurk tegenkom bij mijn geproef. Als er al een kurk in de fles zit; schroefdoppen zijn terecht populair. Zo, dat moest er even uit.


Nu wijn bij de pasta met worst, spinazie en room. Geeft me de gelegenheid een taai vooroordeel te lijf te gaan: dat van Italiaanse wijn bij Italiaans eten. Want ik stel voor Regnié te gaan drinken, een cru van de Beaujolais. Vergeet de Beaujolais Primeur, dit is echte wijn, onbezoedeld paarsrood, klotsend van fris fruit, van kersen, van sap, met een tinteltje toe. Licht koelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden