Klopt dit wel: is twee uur houtvuur stoken te vergelijken met tien uur autorijden?

Twee uur hout stoken zorgt levert net zo veel fijnstof op als met je auto naar Milaan rijden. Dat zei Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging, vorige week woensdag op NPO Radio 1.

Ze deed haar uitspraak naar aanleiding van onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij, waarin wordt geconcludeerd dat het stoken van hout een veel grotere bron van fijnstof is dan het verkeer. Daarom komt de organisatie sinds dit jaar met een stookalarm. Op koude, windstille dagen worden Vlamingen opgeroepen hun kachel niet te gebruiken, als ze ook verwarming hebben. In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de huishoudens een houtkachel.

Dat hout stoken ongezond is, staat buiten kijf. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komen er wereldwijd jaarlijks 4 miljoen mensen vroegtijdig te overlijden omdat ze bij gebrek aan elektriciteit hun maaltje binnenshuis op open vuur moeten bereiden. Daarbij ademen ze zo veel roet en fijnstof in dat longen en aderen onherstelbaar beschadigd raken.

Bij het verstoken van hout, diesel of benzine komt fijnstof van verschillende grootte vrij. PM10 staat voor deeltjes met een diameter kleiner dan 10 micrometer, PM2,5 voor deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer. 'Een gemiddelde auto stoot volgens de database van de Nederlandse emissieregistratie 0,026 gram PM10 uit per gereden kilometer', zegt Wim van der Maas, uitstootexpert bij het RIVM. Van Amsterdam naar Milaan is 1.073 kilometer: totaal dus 28 gram PM10.

Ook de gemiddelde emissie van kachels is te vinden in de database. Bij het verbranden van 1 kilo hout komt 1,46 gram PM10 vrij. Omdat een gemiddelde kachel 2,23 kilo hout per uur verbruikt, komt dat neer op 3,24 gram PM10-uitstoot per uur. Houtkachels stoten echter ook koolwaterstoffen uit, als gevolg van onvolledige verbranding, die doorgaans op een hoop worden gegooid met de PM10-deeltjes. In totaal komt hiervan 5,93 gram vrij per uur. Dat brengt de totale uitstoot van twee uur stoken op iets meer dan 18 gram PM10.

Voor PM2,5 is een zelfde berekening te maken. Daar blijken de uitkomsten dichter bij elkaar te liggen: de autorit gaat weg voor 14 gram, twee uur stoken voor 17 gram. We beoordelen de uitspraak van Witte daarom als correct.

Oordeel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden