Klopt dit wel: helpt de geur van appeltaart bij de verkoop van uw huis?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Deze week: de geur van appeltaart helpt niet bij het verkopen van je huis.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Je huis verkopen? Wat je ook doet, bak géén appeltaart. De aloude wijsheid dat potentiële kopers door de lekkere geur sneller de portemonnee trekken, is 'een uit de hand gelopen grap'. Dat zei directeur van makelaarsbureau Libero Aankoop Korné Pot onlangs in De Telegraaf. In plaats van appeltaart bakken kun je beter voor een zo neutraal mogelijke geur zorgen in huis, aldus Pot.

Helpt de appeltaart echt niet? In De Telegraaf staat dat Pot tot zijn conclusie kwam na 'onderzoek', zonder verdere details. Bij navraag bij Pot blijkt dat het gaat om een onlinepeiling die hij hield onder 450 deelnemers aan een onlinecursus voor huiskopers. Pot vroeg hen wat ze een absolute afknapper vinden bij het bezichtigen van een woning. Bijna 50 procent vinkte daarbij het hokje 'kook- of rooklucht' aan. Als tweede kwam de optie '(De geur van) huisdieren' uit de bus.

Helder: doe je sigaret uit en breng je hond naar de buren als potentiële kopers langskomen. Maar die appeltaart dan? 'Daar hebben we niet specifiek naar gevraagd', geeft Pot toe. 'Wat wel uit onze peiling bleek, is dat sterke geuren een afknapper zijn bij het kopen van huizen.'

Wat zegt de vakliteratuur over de invloed van appeltaart? In 2012 stelden Amerikaanse onderzoekers proefpersonen in een interieurwinkel bloot aan zowel een 'complexe' geur (citrus met basilicum en groene thee) en een 'eenvoudige' geur (citrus). Onder invloed van de eenvoudige geuren spendeerden de proefpersonen gemiddeld beduidend méér geld. De geur van gebak schaarden de onderzoekers onder de complexe geuren - niet effectief voor het bevorderen van de verkoop dus.

Daarbij komt dat een geur vooral niet te veel mag opvallen om effectief te zijn. 'Als je een geur duidelijk waarneemt, gaan bewuste processen een rol spelen', zegt Garmt Dijksterhuis, zintuigpsycholoog aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Dat vermindert het positieve, onbewuste effect van een prettige geur.' Dijksterhuis verwijst naar een studie van Nederlandse geuronderzoekers uit 2000. Zij lieten 307 proefpersonen een cognitietest doen in óf een nauwelijks merkbare óf een duidelijk aanwezige geur. De proefpersonen die het luchtje niet hadden opgemerkt, presteerden merkbaar beter.

In andere woorden: zorg voor een aangenaam, simpel en niet opdringerig luchtje. Een neutrale achtergrondgeur lijkt daarvoor geschikter dan het sterke, herkenbare aroma van versgebakken appeltaart.

Bijsluiter

Maar al dat onderzoek komt met een fikse bijsluiter. Het effect van verschillende geuren op huizenkopers is immers nooit specifiek onderzocht. 'Het is altijd moeilijk om de resultaten van dit soort onderzoek te vertalen naar andere situaties', mailt Carmen Adams van de Universiteit Hasselt, die onderzoek doet naar marketing en zintuigen. 'Een complexe geur kan inderdaad moeilijker worden verwerkt, maar in bijvoorbeeld kledingwinkels is gebleken dat complexe parfumgeuren juist béter werken dan een eenvoudige geur.'

De invloed van geur kan dus flink van situatie tot situatie verschillen. Zolang er geen specifiek onderzoek is gedaan naar de invloed van appeltaartgeur op huisverkoop, valt hierover nog niets te concluderen.

Conclusie: Geurstudies geven hierover nog geen uitsluitsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden