Klopt dit wel: doen mensen wereldwijd minder aan seks?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Mensen doen wereldwijd minder aan seks.

Ronald Veldhuizen
null Beeld anp
Beeld anp

Van wie komt die claim?

Seks is niet meer wat het geweest is. Niet alleen beginnen jongeren er later aan, zoals afgelopen week bleek uit een peiling van Rutgers. 'Dat er minder aan seks wordt gedaan is een wereldwijde trend die we ook in Nederland terugzien bij volwassenen', constateerde Rutgers-onderzoeker Hanneke de Graaf in de Volkskrant. Misschien dwarsbomen verslavende series op Netflix de behoefte aan seks, zo luidt de verklaring.

Klopt het?

We bellen De Graaf. Ze nuanceert haar oorspronkelijke bewering direct: dat mensen steeds minder aan seks doen, is vooral gebaseerd op onderzoek uit westerse landen; van Azië, Afrika en Zuid-Amerika is er weinig tot niets over bekend.

Toch blijkt wél uit zo'n beetje alle langlopende seksenquêtes uit landen als Nederland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië dat mensen nu iets minder vaak per week seks zeggen te hebben dan pakweg tien jaar geleden. Zo daalde in de VS het gemiddelde van 1,2 keer seks per week in de jaren negentig naar 1 keer wekelijks in 2014. In Australië ging het van 1,8 keer in 2003 naar 1,4. Gemiddelden voor Nederland zijn er niet, maar steeds minder mensen zeiden in 2011 meerdere keren per week seks te hebben. Statistisch gezien meer dan toevalligheden. 'Bij elkaar toch een signaal dat er iets aan de hand is', vindt De Graaf.

De enquêtes zijn, ondanks het feit dat mensen doorgaans sociaalwenselijke antwoorden geven, zo betrouwbaar mogelijk opgezet. Om ervoor te zorgen dat iedere deelnemer bijvoorbeeld begrijpt wat er onder seks wordt verstaan hebben de onderzoekers 'seks' telkens netjes gedefinieerd - vrij breed, meestal inclusief orale seks - en hielden ze de vraagstelling en steekproeven over de jaren zo gelijk mogelijk.

Maar dan de verklaring: afleiding door series en internet zou seks dwarsliggen. Bewijs daarvoor ontbreekt in de studies. Is dat dan giswerk? 'Ja, dat zijn speculaties', erkent De Graaf. 'Waarschijnlijk ligt het aan allerlei factoren tegelijk.'

Daar zijn er genoeg van te bedenken. De groeiende groep thuiswonende studenten mist wellicht de nodige privacy voor een potje seks. Er zijn ook aanwijzingen dat relaties steeds gelijkwaardiger worden en vrouwen steeds minder vaak toegeven aan seksverzoeken van hun man.

Eindoordeel?

Niet wereldwijd, maar wel in veel westerse landen lijkt het aantal momenten seks per week een klein beetje af te nemen. Dat ligt niet persé aan internetafleiding, maar kan ook komen doordat seksuele relaties tussen mensen veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden