nieuws

Klopjacht op zes Palestijnen na uitbraak uit zwaarbeveiligde gevangenis in Israël

In Israël proberen politie en leger met een massale klopjacht zes ontsnapte Palestijnse gevangenen op te sporen. De uitbraak maandag uit een van de zwaarst beveiligde gevangenissen is een van de ernstigste in Israël in decennia.

De uitgang van de tunnel waardoor de gevangenen ontsnapten.  Beeld AFP
De uitgang van de tunnel waardoor de gevangenen ontsnapten.Beeld AFP

Op de Westbank, waar de gevangenen mogelijk naar toe proberen te vluchten, en in Gaza werd de ontsnapping gevierd als een enorme overwinning op Israël. ‘Dit is een grote heldendaad’, aldus een woordvoerder van de militante strijdgroep Islamitische Jihad waartoe vijf gevangenen behoren. Premier Naftali Bennett sprak van een ‘ernstig incident’.

De uitbraak uit de noordelijke Gilboa-gevangenis, waaruit ontsnapping onmogelijk leek, heeft het gevangeniswezen flink in verlegenheid gebracht. De Palestijnen, van wie vier levenslang vastzaten voor terreurdaden, wisten te ontsnappen via een gat in hun cel vlakbij het toilet. Maar ze hoefden niet te graven. ‘Uit ons eerste onderzoek blijkt dat er niet is gegraven’, aldus luitenant-generaal Katy Perry, baas van het gevangeniswezen. ‘In plaats daarvan werd een plaat die de ruimte bedekte van zijn plaats getild.’

De gevangenen wisten vervolgens via een riooltunnel net buiten de gevangenismuur te komen, vlakbij een uitkijktoren. Volgens de tv-zender Channel 12 sliep de wacht toen ze tevoorschijn kwamen. Ook daarna zou veel mis zijn gegaan, tot groot verdriet van Perry die pas begin dit jaar werd benoemd. De gevangenis en de politie zouden pas uren later de ontsnapping hebben ontdekt.

‘Vrijheidstunnel’

Volgens Israëlische media zouden omwonenden de gevangenen hebben zien rondlopen en de politie hebben gebeld. Een deel van de mannen zou een paar kilometer van de gevangenis zijn opgepikt door een gereedstaande auto. De anderen zouden te voet verder zijn gegaan. De politie en het leger hebben tientallen wegversperringen opgericht om te voorkomen dat ze naar de Westbank vluchten, zo’n 25 kilometer van de gevangenis. De Palestijnen komen uit Jenin. Daar werd direct feest gevierd nadat de ontsnapping bekend werd.

Het is de grootste uitbraak van Palestijnse gevangenen sinds de jaren tachtig. Die ontsnapping, in 1987, vond echter niet plaats in Israël maar in Gaza. Ook toen ging het om zes gevangenen, allemaal behorend tot Islamitische Jihad.

De meest bekende gevangene is de 46-jarige Zakaria Zubeidi. Hij is lid van Al-Aksa Martelaren Brigade, een groep die gelieerd is aan Al Fatah, de partij van president Mahmoud Abbas. Fatah prees de ontsnapping en plaatste op Twitter een foto van Zubeidi. De partij noemde de tunnel die de Palestijnen hadden gebruikt de ‘vrijheidstunnel’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden