NIEUWS

Klopjacht op extreemrechtse Belgische militair krijgt ‘bizar’ einde

Het lichaam van de militair en terreurverdachte Jürgen Conings is gevonden in Belgisch-Limburg, in Nationaal Park Hoge Kempen. Dat heeft de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder zondag bevestigd.

Zoektocht in Maasmechelen naar de gewapende ex-militair, die onder meer viroloog Marc van Ranst bedreigde, eerder deze maand. Beeld BELGA
Zoektocht in Maasmechelen naar de gewapende ex-militair, die onder meer viroloog Marc van Ranst bedreigde, eerder deze maand.Beeld BELGA

Honderden politieagenten zochten sinds half mei wekenlang naar Jürgen Conings in de Hoge Kempen. Zelfs het Belgische leger werd ingezet bij de klopjacht op de voortvluchtige korporaal. Maar uiteindelijk heeft de burgemeester van een buurgemeente hem gevonden, in het Dilserbos, net buiten het doorkamde gebied.

Burgemeester Johan Tollenaere was zondagochtend onderweg op zijn mountainbike, met vrienden door moeilijk begaanbaar terrein, toen hij meende een ‘sterke lijkgeur’ te ruiken. Hij waarschuwde de politie. ‘Ik dacht meteen aan Jürgen Conings’, zei hij tegenover VTM Nieuws. Ook een jager zegt rond dezelfde tijd op het stoffelijk overschot te zijn gestuit.

‘In het verzet’

Daarmee krijgt de affaire Conings, die door een opeenstapeling van blunders wordt gekenmerkt, een – zoals de burgemeester het noemt – ‘bizar’ einde. Op maandag 17 mei verdween de 46-jarige rechts-extremist van de radar. Even daarvoor wist hij met zijn eigen toegangskaart vier raketwerpers en andere wapens te stelen uit een munitiedepot van het leger. In brieven aan zijn vriendin en de politie liet hij weten ‘in het verzet’ te gaan tegen de coronamaatregelen.

Conings plande een aanslag op een moskee en op viroloog Marc van Ranst. De corona-adviseur van de federale regering moest hierdoor wekenlang onderduiken. Van Ranst toonde zich zondag opgelucht. Maar op Twitter wees hij ook op de kinderen en andere naasten die de militair achterlaat: ‘Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend.’

Complot

De zaak roept in België vragen op over hoe wijd­ver­breid rechts-extremistische sympathieën zijn binnen het leger. Ook opmerkelijk: de militaire inlichtingendienst hield korporaal Conings al sinds 2019 in de gaten. De dienst kon onder meer zijn telefoongesprekken afluisteren en zijn mailverkeer bekijken. Bovendien werd hij in februari van dit jaar als eerste militair ooit op de ‘terroristenlijst’ van de Belgische terreurbestrijdingsdienst Ocad geplaatst.

Toch werd de observatie van Conings in mei van dit jaar, kort voor zijn verdwijning, stopgezet. ‘Daarna werd overgegaan op een andere operatie die meer prioriteit leek te hebben’, verklaarde de verantwoordelijke minister hierover tegenover het parlement.

De Belgische justitie gaat ervan uit dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Maar de dood van Conings, die de coronamaatregelen als één groot complot beschouwde, lijkt cynisch genoeg alweer nieuwe samenzweringstheorieën uit te lokken. ‘Het kan niet dat vijfhonderd militairen met honden hem niet vinden. Ze hebben hem gedood’, reageerde zondag een van de aanwezige familieleden die naar de plek des onheils was gekomen. ‘Wat een bizar toeval dat net de burgemeester van Maaseik hem vindt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden