Klopjacht Brusselse politie werpt vruchten af, meerdere arrestaties verricht

De klopjacht van de Belgische politie op terreurverdachten begint vruchten af te werpen. In enkele Brusselse deelgemeenten werden vrijdag drie mannen opgepakt, van wie een beschikte over een koffer vol explosieven. In de voorafgaande nacht verrichtte de politie in de hoofdstad zes arrestaties; drie van de arrestanten zijn inmiddels weer op vrije voeten. In geen van de gevallen werd de identiteit van de verdachten bekend gemaakt.

Agenten in Schaarbeek, vrijdagmiddag. Beeld Belga

Volgens burgemeester Bernard Clerfayt van Schaarbeek, waar een verdachte vrijdagmiddag in zijn been werd geschoten, hielden de politieacties verband met de aanslagen van deze week op het vliegveld in Zaventem en het metrostation Maalbeek. Daarbij kwamen in totaal 31 mensen om het leven. Clerfayt zei dat er ook een verband was met een recente aanhouding in Frankrijk. In een voorstad van Parijs werd donderdag de 34-jarige Reda Kriket aangehouden. Hij zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen. In zijn woning in Argenteuil werden wapens en explosieven aangetroffen. De man stond bij veiligheidsdiensten bekend als ronselaar van jihadisten voor de strijd in Syrië.

De Belgische Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken moest gisteren tegenover een uiterst kritische parlementscommissie opheldering verschaffen over de handel en wandel van Ibrahim Al Bakraoui. Turkije had België gewaarschuwd voor de terugkeer van de man die naar Syrië wilden reizen. Nadat hij door de Turken was opgepakt, koos hij er zelf voor naar Nederland te reizen. 'Hier heeft geen dienst, directie of politie-apparaat geblunderd, maar één iemand binnen het politieapparaat,' zei Jambon, doelend op de Belgische verbindingsofficier in Ankara. Tegen hem worden juridische stappen genomen.

'Gewone' criminelen

Jambon en zijn collega Koen Geens van Jusitie werden, zoals de laatste zei, 'op het rooster gelegd.' Beiden hadden deze week hun ontslag aangeboden. Dat werd geweigerd door premier Charles Michel, die stelde dat België zo kort na de aanslagen geen politieke instabiliteit verdraagt. Geens gaf de parlementaire commissie een overzicht van de criminele geschiedenis van de broers El Bakraoui. De jongste, Khalid, blies zichzelf dinsdag op in de Brusselse metro. Beiden waren veroordeeld als 'gewone' criminelen, en stonden niet te boek als terroristen. Het duo zat slechts een deel van de opgelegde gevangenisstraf uit. Al snel verdwenen ze uit het zicht van de autoriteiten.

Vrijdag kwam nog een pijnlijke blunder aan het licht. De politie in Mechelen, enkele tientallen kilometers ten noorden van Brussel, was eind vorig jaar op de hoogte van de verblijfplaats van Salah Abdeslam, een van de sleutelfiguren bij de aanslagen in Parijs die in november aan 130 mensen het leven kostten. Ook wist de Mechelse politie dat Abdeslam geradicaliseerd was. Die bevindingen bereikten nimmer de top van de inlichtingen-en veiligheidsdiensten in Brussel.

Wilt u meer weten over de nasleep van de aanslagen in Brussel?

Lees dan ons liveblog terug.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die vrijdag een bliksembezoek aan Brussel bracht, onthield zich - althans in het openbaar- van kritiek op de Belgische terreurbestrijding. Hij liet zich ook niet uit over bericht dat de broers Bakraoui op een Amerikaanse lijst van terroristen staan, noch over de vraag of die informatie was doorgegeven aan de Belgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden