Klootjesvolk en Oranje

Lijn 14 heeft de afgelopen weken heel wat afgemopperd op dat klere-Huwelijk. Want zolang al wordt deze tramlijn tussen west- en oost-Amsterdam bij het Paleis op de Dam omgeleid 'in verband met de voorbereidingen op u-weet-wel'....

Sietse van der Hoek

Zou het volk wel zo totalitair vervuld zijn van dat huwelijk als de televisie ons wil doen geloven? Er is al dagen geen ontkomen aan. En kenmerkend telkens weer is de staat van onnozelheid, de kinderachtigheid waartoe het koninklijke bloed de functionarissen en in hun kielzog de tv-presentatoren weet te verheffen.

Z@ppelin woensdagmiddag bladerde door het fotoalbum van Willem-Alexander ('Kijk hem eens vliegen, wat een stoere kerel hè') en door dat van Máxima en beider families. Geen woord over Lockheed, geen woord over de kwestie-Zorreguieta, alleen het mooie plaatje van de kroningsdag in 1980 en een mededeling: 'Al snel werd Willem-Alexander geboren.'

In RTL Boulevard snipsnapten drie nichterige heren drie Oranje-items bij elkaar met 'hard en heet nieuws' over de jurk, de gastenlijst en Beatrix' verjaardag. Direct daarna in Man bijt hond een reportage uit een winkel met tweedehands bruidsjurken en de presentatie van Dick en Hanneke Jager uit Groningen die 'als gewoon mens' uitgenodigd zijn om het Huwelijk bij te wonen.

Nova kondigde aan later op de avond ook zo'n soort mens in de uitzending te hebben. Waarna Sonja Barend in B & W een half uur sprak met nakomelingen van vermeende bastaardkinderen van Oranje-heren die 'wat los in 't zaad zaten' in de negentiende eeuw.

Ondertussen nam het RTL Nieuws ruim de tijd voor de onthulling hoe je aan een koninklijke eettafel 'met al dat bestek moet omgaan'. En Philip Freriks beloofde iets later in het NOS Journaal 'een schotschrift tegen Oranje'.

Maar eerst Bush en de wereld en Ineke Holtwijk vanuit Buenos Aires over twee goede doelen van de alternatieve huwelijksgeld inzamelingen: voor de Dwaze Moeders en voor het bottenonderzoek van de vermisten uit de tijd dat Máxima's vader deel uitmaakte van de militaire dictatuur.

Het schotschrift: een stuk in de Berliner Morgenpost van schrijver Leon de Winter, die boos was enneh. . . Nou ja, zeg, 't is zoals Philip Freriks al zei: 'Van Dik Hout Zaagt Men Planken.'

Je ziet het hem zeggen: tong in de wang. Of vond hij het echt een beetje schandelijk van die De Winter?

Trouwens, bijna al die andere tv-heren en -dames hebben het wanneer ze Oranje presenteren: dat geforceerd leukige, de hogere en luidere stem, de poging tot ironie. Alsof ze eigenlijk ook wel weten dat ze het klootjesvolk verneuken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden