Kloosterfonds Obam krijgt sexy imago

Een hoogtepunt duurt vijftien seconden. Een vrije val zestig. Kohl was zestien jaar bondskanselier. Clinton is acht jaar (?) aan de macht en Duisenberg mag vier of acht jaar president van de ECB blijven....

PETER DE WAARD

Het vroeger zo bescheiden fondsje Obam (twee miljard vermogen) wordt nu op de televisie aan de man gebracht met sex-appeal en de groten der aarde. Het Belgisch/Nederlandse conglomeraat Fortis wil juist van dit fonds zijn vlaggenschip maken.

Obam (Onderlinge Beleggings & Administratie Maatschappij) is een van de oudste Nederlandse beleggingsfondsen. Het Rotterdamse bankiershuis Mees & Zoonen bracht hier in 1936 het geld van Franse kloosterlingen in onder. Na de Tweede Wereldoorlog brachten adviseurs van Mees & Hope en later MeesPierson het fonds ook onder de aandacht van hun rijke clièntele.

Zij hoefden geen spijt te hebben van hun belegging. Het exclusieve Obam voerde in de afgelopen tijd veelvuldig de ranglijsten aan.

Fortis - nu de moeder van MeesPierson - wil het succes uitbuiten en Obam onder de aandacht van het grote publiek brengen. 'Het moet een alternatief worden voor het aandelenfonds Robeco', zegt een woordvoerder.

Obam haalde over de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van 10,8 procent. Dat is iets beter dan Robeco dat een gemiddeld rendement van 9,7 procent scoorde. Over de laatste vijf jaar kwam Obam tot een gemiddeld rendement van 17,7 procent tegen 13,6 procent voor Robeco.

Maar over de laatste twaalf maanden scoren het Postbank Aandelenfonds, Ohra Aandelenfonds, het Global Equity Fund en ook Robeco juist weer beter. Na de overname door Fortis gaat het Obam iets minder voor de wind.

Vermogensbeheerder Barton Briggs van Morgan Stanley zei ooit: 'Stijgende aandelenkoersen zijn net als seks, ze voelen het beste aan net voor het hoogtepunt.'

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden