Kloonverbod tegenslag voor onderzoekers
Medische onderzoekers hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Huis van Afgevaardigden het klonen van menselijke embryo's in alle gevallen te verbieden, ook voor onderzoek naar therapieën voor ziekten als Alzheimer en Parkinson....
Het verbod werd met 265 tegen 162 stemmen aangenomen. De meeste Republikeinse afgevaardigden stemden voor het verbod, maar zij kregen de steun van 63 Democratische Congresleden.
President Bush sprak ook zijn steun uit voor het totale verbod op het klonen van menselijke cellen. 'Wij moeten de belofte van de wetenschap stimuleren, maar alleen op een manier die het leven eert en respecteert', zei hij in een verklaring.
De reacties uit de medische wereld waren heel anders. Carl Feldbaum, de voorzitter van de Organisatie voor de biotechnologische industrie, noemde het besluit een 'stap terug'. Hij zei dat het verbod negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor 'miljoenen patiënten', als de Senaat er ook mee akkoord gaat.
Het klonen van embryo's zou volgens wetenschappers het onderzoek naar kuren voor nu ongeneeslijke ziekten als Alzheimer en Parkinson vergemakkelijken. Het voordeel is dat het dan mogelijk wordt patiënten te behandelen met weefsel dat hetzelfde genetische materiaal bevat als hun eigen cellen. Dat vermindert het risico dat de gezonde cellen worden afgestoten.
De Republikeinse afgevaardigde James Greenwood uit Pennsylvania had voorgesteld een uitzondering te maken voor klonen voor medische doeleinden. Maar volgens de tegenstanders zal het in de praktijk heel moeilijk blijken een grens te trekken tussen 'medisch klonen' en klonen met het doel echte menselijke klonen te verwekken.
'Mensen mogen niet worden gekloond om een medisch kerkhof voor menselijke onderdelen voor medische experimenten te creëren', zei Tom DeLay, de conservatieve Republikeinse 'majority whip'.
DeLay is ook een van de gangmakers van een campagne tegen het gebruik van stamcellen voor medisch onderzoek. Die worden onttrokken uit embryo's die overblijven bij reageerbuis-bevruchting. Het voordeel van stamcellen is dat die zich kunnen ontwikkelen tot allerlei soorten weefsel. De gezonde cellen kunnen dan worden gebruikt om het aangetast weefsel van patiënten te vervangen.
President Bush moet binnenkort een besluit nemen over de vraag of de overheid dergelijk onderzoek moet financieren. Hij staat onder zware druk van anti-abortusgroeperingen, die het stamcelonderzoek gelijk stellen met het experimenteren op ongeboren kinderen. Ook de paus heeft Bush opgeroepen zich tegen het stamcelonderzoek te keren.
Conservatieve Republikeinen hopen dat het kloon-verbod de eerste stap is naar een verbod op stamcelonderzoek. Maar waarnemers vermoeden dat sommige gematigde Republikeinen voor het kloon-verbod hebben gestemd als gebaar als excuus om de handen vrij te krijgen om voor financiering van stamcelonderzoek te stemmen.
Volgens hen is het bovendien nog de vraag of de Senaat zich ook achter het verbod zal stellen. Drie jaar geleden wisten de Democraten een soortgelijke wet tegen te houden in de Senaat.