Kloonklachten

Bestaan er kloonkinderen? Hebben de Raelianen werkelijk bij de mens de techniek toegepast die eerder leidde tot schaap Dolly? Op een enkele sekte-aanhanger na, is er waarschijnlijk, bij gebrek aan ook maar enig bewijs, geen mens die daar nog in gelooft....

Toch zal het onderwerp 'gekloond kind' met enige regelmaat blijven opduiken, al is het maar dankzij bekende aanjagers als de Italiaanse gynaecoloog Antiniori en de Amerikaanse cowboy Zavos. De geheimzinnigheid die zij uitstralen, gecombineerd met de unheimische beeldvorming rond klonen, houdt de belangstelling ongetwijfeld nog wel even gaande.

Het Rathenau-instituut in Den Haag speelt daar samen met De Balie op in. In Amsterdam houden zij deze zondag een proefproces, waarin een kloonkind twintig jaar nadat hij werd geproduceerd uit een lichaamscel van zijn onvruchtbare vader, zijn ouders en de medici aanklaagt die hem op de wereld zetten.

Hij zou geboren zijn uit ambitie, niet uit liefde. Bovendien is zijn recht op authenticiteit geschonden en daarmee, als jongere tweelingbroer van zijn vader, ook zijn open toekomst, aldus de aanklacht.

Volgens Angela van Dijk van het Rathenau-instituut is die vraagstelling zeker niet bedoeld om vooroordelen in stand te houden. Het leven van een kloon ligt natuurlijk niet uitgestippeld klaar . Volgens Van Dijk staat de gemêleerde groep getuigendeskundigen er borg voor dat alle argumenten pro en contra een voorgekauwd leven, zondag de revue zullen passeren.

Opgeroepen zullen worden Erikjan Bor van de vereniging Freya (voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen); tweelingdeskundige Anjo Geluk-Bleumink, Joep Geraedts, hoogleraar genetica en celbiologie in Maastricht, microbioloog en proefdierdeskundige Huub Schellekens en tot slot Wim Hofstee, emeritus-hoogleraar psychologie in Groningen.

Zij ondersteunen de op zich al gepokt en gemazelde advocaten van de beide partijen: letselschade-advocaat John Beer, die de zaak van het kloonkind vertegenwoordigt, neemt het op tegen Bernard Sluijters, advocaat en bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht in Leiden, die optreedt namens de ouders en de medici.

De partijen zelf kunnen de druk niet aan en zullen dan ook niet in de rechtszaal verschijnen. Wel hebben ze een boodschap in voorbereiding voor de maximaal 180 toehoorders bij deze openbare zitting, waarvoor overigens wel 7,50 euro entree moet worden betaald. Daarvoor volgt dan een middagvullend programma. Van 14.00 tot 16.00 is de zitting, om 16.30 uur volgt de uitspraak. Daarna is er gelegenheid voor discussie, onder leiding van Lennart Booij.

Want daar is het het Rathenau-instituut uiteindelijk natuurlijk om begonnen. 'We wilden het debat over reproductief kloneren weer aanzwengelen. Eind jaren negentig hebben we al veel aandacht aan kloneren besteed, maar toen was voortplantingskloneren nog niet in beeld. De kloontechniek wordt echter steeds verder verfijnd; iniddels is het ook door alle publiciteit wel een item. Dus is het goed om daarover te discussiëren', aldus Angela van Dijk.

'We proberen de discussie ook een stap verder te brengen. Als je niet uitkijkt, ga je namelijk een debat voeren dat een paar jaar geleden ook al is gevoerd. Bovendien kun je makkelijk blijven steken in formulerigen als ''het zou eigenlijk niet mogen''. We hebben er nu bewust voor gekozen om een concrete zaak, waarbij er al een kloonkind is, kritisch onder de loep te nemen.'

Het oordeel over voortplanting en klonen is zondag uiteindelijk aan de drie rechters die zich wagen aan deze gecompliceerde zaak. Voorzitter R. Torrenga van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg krijgt ondersteuning van de hoogleraren E. Sutorius en J. Gevers. Als een van de advocaten besluit in hoger beroep te gaan, is het Rathenau-instituut graag bereid ook die zitting te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden