Klokkenluidster VWA voor rechter gedaagd

Mac van Dinther

Amsterdam - Een voormalig medewerkster van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet maandag voor de rechter verschijnen wegens schending van het ambtsgeheim. De vrouw bracht begin 2008 een intern rapport naar buiten waarin stond dat er van alles mis ging bij veetransporten en dat het toezicht van de VWA daarop gebrekkig was. Ze kan maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen.


De vrouw, die vandaag haar verhaal vertelt in het programma Argos (Radio 1), werkte van 2001 tot 2007 voor de VWA. Ze had onder andere tot taak om de kosten vast te stellen voor controles. De vee- en vleessector draait zelf op voor de kosten van het toezicht door de VWA.


Daarbij kreeg ze herhaaldelijk van hogerhand te horen dat de tarieven omlaag moesten omdat daarover met het bedrijfsleven afspraken waren gemaakt. Economische belangen prevaleerden volgens haar boven dierenwelzijn en volksgezondheid.


In 2007 kreeg ze een rapport onder ogen waarin misstanden in slachthuizen en bij veetransporten werden gerapporteerd. Zo zou de hygiëne op wasplaatsen slecht zijn en stierven dieren tijdens het transport. Dierenartsen die moesten waken over het dierenwelzijn werden onder druk gezet door bedrijven, er werd gerommeld met vergunningen.


De vrouw zegt in Argos dat ze het rapport ter sprake bracht bij haar superieuren. Daar kreeg ze te horen dat het politiek 'niet opportuun' was om het op de agenda te zetten. Het rapport bleef in de bureaula liggen tot de vrouw het eind 2007 toespeelde aan de organisatie Dier & Recht dat het in de publiciteit bracht.


De publicatie leidde tot ophef en een debat in de Tweede Kamer. Als gevolg daarvan werd een commissie ingesteld die met aanbevelingen kwam om het toezicht te verbeteren. Er zijn meer dierenartsen aangetrokken en er worden sneller boetes uitgedeeld.


Aan de oprichting van de VWA in 2002 ging een ambtelijke strijd vooraf. De VWA is de opvolger van de Keuringsdienst van Waren die onder het ministerie van Volksgezondheid viel en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees die onder Landbouw ressorteerde. Uiteindelijk trok Landbouw aan het langste eind.


Dat ministerie kwam onlangs ook al in opspraak omdat in de aanpak van de Q-koorts de belangen van de bedrijven zwaarder zouden hebben gewogen dan overwegingen van Volksgezondheid.


Tegen de vrouw is aangifte gedaan door haar toenmalige hoogste baas, secretaris-generaal André van der Zande. Hij betichtte haar ervan dat ze vertrouwelijke informatie had misbruikt voor politieke doeleinden. De vrouw zelf zegt dat het naar buiten brengen van het rapport geen geplande actie was, maar een 'cri de coeur'. Volgens haar advocaat was het rapport niet geheim en kan zij daarom daarvoor niet worden gestraft.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden