Klokkenluidersorganisatie ontvangt ruim 300 meldingen in eerste drie maanden

Het Huis voor de Klokkenluiders heeft in de eerste drie maanden van zijn bestaan (sinds 1 juli) 338 verzoeken om advies binnen gekregen. Dat is bijna zes per werkdag.

Gerard Reijn
Paul Loven, de eerste voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders, en Ronald van Raak (SP) openen het Huis van de Klokkenluiders. Beeld anp
Paul Loven, de eerste voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders, en Ronald van Raak (SP) openen het Huis van de Klokkenluiders.Beeld anp

In 43 gevallen gingen het om een echte klokkenluider die misstanden in zijn of haar bedrijf aan de kaak wilden stellen. Naar 175 gevallen wordt nog een nadere toelichting gevraagd. In 120 gevallen ging het om klachten zoals arbeidsconflicten, waar het Huis niet voor is opgericht. Het Huis buigt zich alleen over problemen die de maatschappij raken. Voorzitter Paul Loven van het Huis voor Klokkenluiders wil niets zeggen over de inhoud van de klachten.

De klagers krijgen van het Huis advies en begeleiding, en als het moet wordt er ook onderzoek ingesteld bij het bedrijf waarover ze klagen. Daar begint het voor de klager al riskant te worden, 'want daar kunnen we de anonimiteit van de klager niet meer garanderen', zegt Loven. Maar elke klager geniet officieel bescherming van de wet.

Dat er zo veel gebruik wordt gemaakt van het Huis voor de Klokkenluiders, is volgens Loven vooral een startverschijnsel. 'Veel zaken die nu bij ons worden gemeld, zijn eerder al aan de orde geweest bij het Adviespunt voor Klokkenluiders', zegt hij. Het adviespunt was een eerdere vorm van steun aan klokkenluiders die minder mogelijkheden had dan het Huis nu kan bieden.

Het Huis voor Klokkenluiders is niet van plan zelf zaken in de publiciteit te brengen. Al het werk is erop gericht de klager te helpen in zijn gesprek met het bedrijf. Uiteindelijk kan er een rapport worden geschreven, maar daaruit zal op geen enkele manier zijn af te leiden om welk bedrijf het gaat.

Het is dus wel een Huis voor Klokkenluiders, maar met een forse geluidsdemper?

'Naming and shaming, dat doen we niet in dit huis. Het Huis is opgezet om de klokkenluider in staat te stellen veranderingen in gang te zetten. Ik wil dat werk met respect voor iedere betrokkene doen.'

Wat als het bedrijf niet wil luisteren?

'Het zal doorzettingsvermogen vergen van de klokkenluider. Maar wij vertrouwen erop dat bedrijven de regels voor bedrijfsbestuur willen respecteren.'

En als de klokkenluider er toch voor kiest de publiciteit te zoeken, beschermt het Huis voor Klokkenluiders hem dan nog steeds?

Loven: 'Dat weet ik niet'.

Even later laat hij via zijn woordvoerder weten: 'De bescherming blijft op zichzelf intact. Maar dat is een bescherming tegen de gevolgen van het doen van een melding bij ons. Vanaf het moment dat de melder naar de media is gestapt, zal de werkgever kunnen zeggen dat eventuele sancties niet het gevolg zijn van het doen van die melding, maar van het feit dat de melder naar de media is gestapt.' En dat kan hem duur komen te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden