Klokkenluiders: reactie FIFA op corruptierapport lachwekkend en onjuist

Lachwekkend en volstrekt onjuist. Zo noemen twee klokkenluiders de conclusie van de wereldvoetbalbond FIFA dat er geen sprake was van omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en Qatar (2022).

null Beeld epa
Beeld epa

De twee deden dit weekeinde hun verhaal in The Mail on Sunday. Ze vertelden het Britse dagblad dat ze de afgelopen jaren belastende verklaringen hebben afgelegd bij de Amerikaan Michael Garcia, die op verzoek van de FIFA onderzoek deed naar omkoping. Zijn rapport is door de bond als vertrouwelijk bestempeld. Donderdag werd een samenvatting openbaar gemaakt waaruit zou blijken dat er geen bewijs is voor ernstige misstanden.

Enkele uren na de publicatie liet Garcia weten dat feiten en conclusies uit zijn onderzoek verkeerd zijn weergegeven. Meer kan hij niet zeggen, omdat hij een geheimhoudingsverklaring heeft ondertekend. Hij stapt naar de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond.

Klokkenluider Phaedra Almajid, die een belangrijke rol speelde in de Qatarese WK-campagne, was 'geschokt en woedend' toen ze de samenvatting las. Daarin wordt ze weggezet als een onbetrouwbare getuige, omdat ze in het verleden onjuiste informatie zou hebben verspreid over omkoping van drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA. De officials zouden 1,2 miljoen euro hebben gekregen in ruil voor hun stem.

In The Mail on Sunday legt Almajid uit hoe dat zit: ze voelde zich in 2011 gedwongen om de belastende verklaringen in te trekken toen Qatar dreigde haar wegens contractbreuk 800.000 euro boete te geven. 'Ik stond helemaal alleen tegenover het rijkste land ter wereld en de rijkste sportorganisatie ter wereld', zegt ze. 'Ik voelde me niet meer veilig, ik moest aan de toekomst van mijn kinderen denken.'

Volgens de Britse krant beschikken Amerikaanse veiligheidsdiensten over een opname van een gesprek tussen Almajid en een Qatarese sportbestuurder, waarin ze het intrekken van haar beschuldigingen bespreken. Garcia zou precies weten wat er is gezegd. 'Waarom staat hierover niets in de FIFA-samenvatting?, vraagt ze zich af. 'Is het misschien zo dat dit de geloofwaardigheid van Qatar ondermijnt?'
De tweede klokkenluider is Bonita Mersiades, voormalig medewerkster van de Australische campagne. Zij noemt het lachwekkend dat er volgens de wereldvoetbalbond geen sprake was van ernstige incidenten: 'Dit is een farce.'

Beide vrouwen getuigen binnenkort bij een Engelse onderzoekscommissie, op uitnodiging van het conservatieve Parlementslid Damian Collins. 'De FIFA wil niet luisteren, maar dit zijn sterke, moedige en geloofwaardige getuigen die moeten worden gehoord', zegt hij.

Het protest van Garcia komt binnenkort voor bij de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond. Zondag meldde The Sunday Times dat een van de leden van die commissie in het verleden is omgekocht. Ahamd Darw, een voetbalbestuurder uit Madagascar, zou steekpenningen hebben aangenomen van de Qatarees Mohammed bin Hammam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden