NieuwsSGP

Klokkenluider zorgt voor rumoer bij SGP na rapport over snoepreisjes en intimiderend gedrag

Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider.  Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

De SGP is in rep en roer vanwege de brute omgang met een klokkenluider binnen de partij. Diens arbeidscontract werd eerst gehalveerd en nu mogelijk niet verlengd omdat hij misstanden aan de kaak stelde bij de VOE, een partijcommissie die christelijke politiek in verre buitenlanden wil bevorderen. Er zou sprake zijn van met belastinggeld betaalde snoepreisjes.

De kwestie loopt zo hoog op, dat jongerenafdeling SGPJ de partijleiding oproept snel duidelijkheid te verschaffen en van ‘een zorgwekkende situatie bij de VOE’ spreekt. ‘Het komt zelden voor dat wij een eigen verklaring afgeven die afwijkt van de partijlijn’, zegt voorzitter Arie Rijneveld. De SGPJ zegt het partijbestuur al vaker gewaarschuwd te hebben voor misstanden bij de VOE. Ook partijleider Kees van der Staaij zou er door anderen herhaaldelijk op gewezen zijn dat er bij die commissie sprake is van een verziekte bestuurscultuur. Dat heeft niet tot ingrijpen geleid.

De verklaring van de doorgaans gezagsgetrouwe jongerenafdeling is een signaal dat de problemen breder zijn dan alleen het arbeidsconflict. ‘Met deze kwestie kan de naam van de SGP door de modder worden gehaald. De naam van God is daarmee onlosmakelijk verbonden’, zegt Rijneveld. ‘Het gaat ons om gerechtigheid, en de eer van God.’

De kwestie kwam aan het rollen door berichtgeving van De Telegraaf, die een rapport van de vertrouwenspersoon van de SGP inzag. Daarin wordt een medewerker van de VOE opgevoerd die spreekt van ‘een onveilige werkomgeving’ met ‘verbaal agressief en intimiderend gedrag’. Bovendien zou de commissie reisjes maken waarvan het nut twijfelachtig is, en waarvoor bestuursleden van de VOE en bevriende partijgenoten worden uitgenodigd. Ook zou de herbenoeming van commissieleden onrechtmatig verlopen.

Prominente SGP’ers maken zich nu zorgen over het lot van de klokkenluider, die al lang binnen de SGP actief is. ‘Het is een vader van twee jonge kinderen die hierdoor op straat kan komen te staan’, zegt een SGP’er, die verwacht dat het partijbestuur op een arbeidsconflict wil afkoersen om hem aan de kant te schuiven. Een ander vreest dat het partijbestuur met harde hand zal ingrijpen, en al bij voorbaat aan de kant van de VOE staat.

Meningen verdeeld

Ook binnen het hoofdbestuur zijn de meningen verdeeld. Vertrouwenspersoon Rien Hoek zou in zijn rapport veel misstanden bij de VOE beschrijven. Medebestuurder P.J. den Boef, tevens lid van de VOE, distantieert zich juist van dat rapport. Partijvoorzitter Peter Zevenbergen wil tot september de tijd nemen om de klacht te behandelen.

‘Ik kan er in dit stadium niets over zeggen’, zegt Kees van der Staaij. ‘Dit ligt echt bij het hoofdbestuur.’ Hij is enkele malen mee geweest op VOE-reisjes, en kan zich ‘serieuze en degelijke conferenties’ herinneren. Diederik van Dijk, SGP-senator en in het verleden als politiek adviseur zijdelings betrokken bij de VOE, betreurt vooral dat het vertrouwelijke rapport op straat ligt. ‘Dit had nooit mogen gebeuren, en zeker niet bij een christelijke partij.’

Reisjes van de commissie VOE – voluit Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa, maar tegenwoordig ook in Afrika en het Midden-Oosten actief – worden betaald met overheidsgeld, afkomstig van de ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken. Minister Blok heeft een oproep gedaan mogelijk misbruik van subsidiegelden door de SGP te melden. Volgens een woordvoerder van het ministerie worden de programma’s zorgvuldig gecontroleerd, en zijn tot op heden geen onregelmatigheden gemeld.

Wachtgeld

Prominente SGP’ers wijzen er op dat hun partij vaker in het nieuws komt vanwege de omgang met gemeenschapsgeld. Peter Zevenbergen, eind 2018 tot partijvoorzitter benoemd, bleek twaalf jaar lang netto 1.450 euro wachtgeld per maand te hebben gekregen als voormalig wethouder, terwijl hij een nieuwe baan als schooldirecteur had. Sinds dat aan het licht kwam, maakt hij dat wachtgeld over naar ‘de gemeenschap.’

Bas Belder was van 1999 tot 2019 lid van het Europees parlement namens de SGP. Hij kwam geregeld in opspraak omdat hij ondanks aandringen van het bestuur weigerde inzicht geven in de manier waarop hij zijn maandelijkse onkostenvergoeding van netto 4.300 euro besteedde. Toch kreeg hij steeds een nieuwe termijn in Brussel.

VERDER LEZEN

De SGP bestaat honderd jaar en probeert als vanouds de achterban te beschermen tegen verderfelijke invloeden. Maar hoe pak je dat aan in een tijd vol digitale verleidingen?

Het is een beetje Second Love, de verhouding tussen ChristenUnie en SGP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden