Nieuws WODC-affaire

Klokkenluider WODC klaagde terecht over bemoeienis: directeur stapt op

Klokkenluider Marianne van Ooyen van het wetenschappelijk onderzoeksinstituut WODC had goede redenen om te klagen over mogelijke beïnvloeding van onafhankelijke drugsonderzoeken door de top van het ministerie van Justitie. Haar klacht is door zowel de WODC-directeur als de secretaris-generaal van Justitie niet met de vereiste zorgvuldigheid behandeld.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onafhankelijkheid van het onderzoeksinstituut WODC. Beeld ANP

Dat concludeert een commissie onder leiding van hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp, die het afgelopen half jaar een reconstructie heeft gemaakt van de afhandeling van de klacht binnen Justitie. Directeur Frans Leeuw van het WODC trekt zijn conclusies en stapt op. 

Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum WODC is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar opereert onafhankelijk. Het besteedt ook onderzoeken uit. Op 6 december 2017 meldde Nieuwsuur op basis van een klokkenluider dat de beleidsdirectie van Justitie zich had bemoeid met de bevinding van een onderzoek naar de effectiviteit van het coffeeshopbeleid. De uitkomst relativeerde een voorgenomen beleidswijziging, door te stellen dat de overlast rond coffeeshops beheersbaar was.

Een onwenselijke conclusie

Dat was een voor toenmalig minister Ivo Opstelten onwenselijke conclusie. De beleidsafdeling liet de onderzoekers weten: ‘Wij kunnen met wat wij nu hebben niet instemmen.’ Directeur Leeuw herschreef de uitkomst en zei blijkens interne mails dat hij de tekst had ‘gecontextualiseerd’.

Ook rond een ander, uitbesteed onderzoek had klokkenluider Van Ooyen, inmiddels gepensioneerd, sterke aanwijzingen voor sturing van bovenaf. In de Nieuwsuur-uitzending zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie al meteen: ‘Dit had niet zo mogen gebeuren. Beleid moet losstaan van wetenschappelijk onderzoek.’

Daarop stelde hij liefst drie onderzoekscommissies in. De commissies WODC I en II onderzoeken of daadwerkelijk van beïnvloeding sprake is geweest, respectievelijk hoe de borging van onafhankelijkheid van het WODC kan worden verbeterd. Zij komen later met hun bevindingen. Verhulp leidde commissie III en stelt vast dat de afhandeling van de klacht intern gebrekkig is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden