Update

Klokkenluider verpleeghuis blijkt vader Martin van Rijn

Het is de schrik van elke Haagse politicus: een familielid dat zich openlijk met het beleid gaat bemoeien. De moeder van premier Balkenende die vroeg om wat meer begrip voor haar zoon. Paul Wilders met zijn stemomroep: 'Stem niet op mijn broertje!' En nu overkomt het ook Martin van Rijn, de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de ouderenzorg.

Staatssecretaris Martin van Rijn.Beeld anp

In het AD beklaagde ene Joop van Rijn (81) zich vandaag over de slechte zorg voor zijn zwaar demente vrouw in een Haags verpleeghuis. Zo is er in de middag vaak urenlang geen toezicht op de dementerenden. Joop, die zelfstandig in een verzorgingstehuis naast het verpleeghuis woont, gaat er nu zelf zitten. 'Ik word de oppasser genoemd.'

De zorg schiet enorm tekort. 'Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.' Van Rijn zit in de cliëntenraad van de zorginstelling en heeft de klachten herhaaldelijk tevergeefs aan de orde gesteld.

Het AD vermeldde niet dat Joop de vader van Martin is. Dat muntje viel pas in de loop van de dag toen het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos, oud-PVV-Kamerlid, er over twitterde. Onwetend van de familieband had Fleur Agema (PVV) toen al in de Tweede Kamer laten weten dat ze opheldering wil van de staatssecretaris over de wantoestanden.

Pauw

Pauw
Bij het programma Pauw reageerde staatssecretaris Van Rijn op de klachten. 'De manier waarop het nu geregeld is, is niet goed genoeg. Het is niet alleen een kwestie van geld. Was het maar zo gemakkelijk. Het is geen kwestie van of je honderd miljoen meer of minder bezuinigt. Er moet fundamenteel iets veranderen. Het moet moderniseren. Als we dat niet aanpakken verbetert de situatie niet. Het is niet met één vingerknip geregeld. We moeten rekening houden met een heel erg veranderende zorgvraag.'

Op de vraag waarom zijn vader niet aanschoof bij Pauw, antwoordde Van Rijn: 'Mijn vader is geschrokken van alle publiciteit. Er is vandaag veel op hem afgekomen. Hij had liever niet gehad dat dit op deze manier naar buiten was gekomen. Ik zou het fijn vinden als de privacy van mijn vader gerespecteerd werd.' Het programma had Joop van Rijn wel uitgenodigd.

Ben Oude Nijhuis (82), die ook in AD zijn beklag deed, was wel bij het programma aanwezig. Hij meende dat de staatssecretaris het verpleeghuis in bescherming nam, maar Van Rijn ontkende dat.

Martin van Rijn werd overvallen door het interview van zijn vader. Maar de bewindsman reageert onderkoeld: 'Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden