Update

Klokkenluider Snowden spoorloos verdwenen

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gisteren uitgecheckt uit zijn hotelkamer in Hongkong. Sindsdien ontbreekt van de klokkenluider van het PRISM-schandaal ieder spoor. Dat bericht de nieuwsdienst van de VRT.

Van de 29-jarige Snowden ontbreekt voorlopig ieder spoor. Beeld EPA
Van de 29-jarige Snowden ontbreekt voorlopig ieder spoor.Beeld EPA

Vanuit de Chinese stad bezorgde de 29-jarige man de Britse krant The Guardian informatie over spionage-onderzoeken van de NSA. Om terrorisme te bestrijden, bespioneert de inlichtingendienst dagelijks miljoenen Amerikanen, zo vertelde Snowden, een voormalige medewerker van de CIA, vorige week.

Het lekken van de informatie over de internet- en telefoontap van de Amerikaanse overheid, deed Snowden vanuit een hotelkamer in Hongkong, omdat 'ze daar geloven in het vrije woord en de rechten van politiek activisten'. Hij verbleef er in een buitengewoon luxueuze hotelkamer en verliet zijn kamer slechts drie keer.

Het hotel Mira in Tsim Sha Tsui liet weten dat een gast met de naam Edward Snowden het hotel heeft verlaten. 'We dachten dat hij een gewone gast was', zei de manager aan de krant South China Morning Post.

Richting IJsland?
Snowden checkte gisteren uit en verdween. Of de computerexpert nog in Hongkong verblijft of intussen op een vliegtuig richting IJsland zit, is onbekend. In een interview met The Guardian had Snowden zijn interesse getoond in asiel in IJsland, omwille van de internetvrijheid in dat land. Het International Modern Media Institute in Reykjavík berichtte gisteren dat het de Amerikaan daarbij wilde helpen.

'Als hij ernstig op zoek is naar asiel in IJsland, dan staan wij aan zijn zijde', zo verklaarde Smári McCarthy, directeur van het instituut. 'Wanneer we twijfelen of IJsland wel de veiligste plaats is, zullen we een land trachten te vinden dat veiliger is', aldus McCarthy.

Amerikaanse verantwoordelijken willen intussen dat de klokkenluider aan de VS wordt uitgeleverd. Volgens de republikein Peter King moet Snowden vervolgd worden 'tot op het hoogste wettelijk niveau'. 'Ik beschouw hem momenteel als een overloper', verklaarde hij aan de Amerikaanse tv-zender CNN.

Julian Assange
Volgens experts zal Snowden niet meteen uitgeleverd worden als hij nog in Hongkong verblijft. Hongkong herbeoordeeld namelijk zijn procedures om asiel aan te vragen, waardoor mogelijke gerechtelijke stappen tegen Snowden nog lang kunnen uitblijven, zei Nicholas Bequelin van Human Rights Watch.

Wikileaks-oprichter Julian Assange, heeft Snowden tijdens een interview op CNN bovendien aangeraden asiel te zoeken in Latijns-Amerika.

Mira Hotel in Hongkong, waar Snowden gisteren uitcheckte. Beeld EPA
Mira Hotel in Hongkong, waar Snowden gisteren uitcheckte.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden